Έρευνα- Τι προκαλεί την επιθετική συμπεριφορά

Επιστήμονες συνδέουν ένα τοξόπλασμα που μολύνει τον εγκέφαλο με την επιθετική συμπεριφορά.

Μια αμερικανική επιστημονική έρευνα ανακάλυψε τι προκαλεί τις επιθετικές συμπεριφορές.

Μια διαφορετική πτυχή για τους οξύθυμους και ασυγκράτητους ανθρώπους ανακάλυψαν επιστήμονες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει εξήγηση για τα αιφνιδιαστικά ξεσπάσματα οργής κάποιων ανθρώπων, ακόμα και για ασήμαντες αφορμές.

Η έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, με επικεφαλής τον Εμίλ Κοκάρο, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κλινική ψυχιατρικής «Journal of Clinical Psychiatry», υπογραμμίζει πως οι επιθετικοί άνθρωποι είναι πιθανόν να έχουν μολυνθεί με ένα παράσιτο-τοξόπλασμα, το οποίο παρεμβαίνει στο νευρικό τους σύστημα και έτσι τους σπρώχνει να ξεσπάσουν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 358 ενήλικες και διαπιστώθηκε ότι όσοι πάσχουν από τη λεγόμενη «διαλείπουσα εκκριτική διαταραχή» (γνωστή και ως «σύνδρομο θυμού και εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς»), έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί από αυτό το τοξόπλασμα.Επιπλέον, όσοι φαίνεται ότι είχαν αυτό το παράσιτο εμφάνιζαν γενικότερα μεγαλύτερες τάσεις επιθετικότητας.

Το εν λόγω παράσιτο ονομάζεται Toxoplasma gondii και μεταφέρεται από τις γάτες και έτσι μπορεί να μεταβάλει τις συμπεριφορές των οργανισμών που μολύνει.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι όντως αυτό το παράσιτο φταίει για τη «διαλείπουσα επιθετική διαταραχή». Απλά έχει διαπιστωθεί μια σαφής συσχέτιση.

Ένας τρόπος για να διερευνηθεί καλύτερα το ζήτημα θα είναι να θεραπευτεί η μόλυνση από το τοξόπλασμα και να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό έχει θεραπεύσει ξεσπάσματα οργής.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ