Οι αλλεργίες και η ημερομηνία γέννησης σχετίζονται

Οι αλλεργίες που θα αναπτύξει κάποιος στο μέλλον σχετίζονται με την ημερομηνία που γεννήθηκε, όπως αναφέρει βρετανική έρευνα.

Βρετανική έρευνα, με επικεφαλή τον καθηγήτη Τζον Χολογουέι στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, υποστηρίζει με σχετική δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό για θέματα αλλεργίας "Allergy" (Επιδημιολογία και Γενετική) ότι συγκεκριμένοι βιοδείκτες στο ανθρώπινο DNA συνδέουν την ημερομηνία γέννησης με την ανάπτυξη μελλοντικών αλλεργιών.

Έρευνες σχετικά με την υγεία και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από την ημερομηνία γέννησης γίνονται πάρα πολύ συχνά. Γι’ αυτό το λόγο, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε διαφορετικές ασθένειες ανάλογα με το πότε γεννήθηκαν.

Οι μελέτες έγιναν με ανάλυση του δείγματος DNA και έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένοι επιγενετικοί βιοδείκτες σχετίζονται με την ημερομηνία γέννησης και οι οποίοι συνεχίζουν να είναι παρόντες στον οργανισμό πολλά χρόνια μετά. Η επιγενετική επίδραση αφορά την επίδραση του περιβάλλοντος στα γονίδια μέσω χημικών μηχανισμών (μεθυλίωση του DNA).

Έτσι, οι ερευνητές συσχέτισαν αυτούς τους επιγενετικούς δείκτες με την ημερομηνία γέννησης με την πιθανότητα ανάπτυξης κάποιας αλλεργίας στο μέλλον. Ενδεικτικά, όσοι γεννιούνται το φθινόπωρο, κινδυνεύουν περισσότερο από έκζεμα σε σχέση με όσους γεννιούνται την άνοιξη. Όσοι γεννιούνται τον χειμώνα, κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι, πέρα από τις αλλεργίες, η εποχική επίδραση στην υγεία οφείλεται επίσης σε παρεμφερείς επιγενετικούς μηχανισμούς.

Οι μελέτες, όμως, δεν σταματούν εδώ. Νέες έρευνες θα πραγματοποιηθούν μελλοντικά για το θέμα.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ