Γιατί δεν πρέπει να πιάνουμε δουλειά πριν τις 10 τo πρωί;

Έρευνα αποδεικνύει πως όσοι εργάζονται από τα χαράματα παλεύουν με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Έρευνα ήρθε να καταρρίψει τις απόψεις για το πρωινό ξύπνημα και τα οφέλη του.

Πλέον οι επιστήμονες διαφωνούν με το πρωινό ξύπνημα και με τιε ευεργετικές ιδιώτητες που όλοι έλεγαν ότι προσφέρει στον ανθρώπινο νου, ότι δηλαδή το πρωί λειτουργούμε καλύτερα, είμαστε ξεκούραστοι κλπ.

Η επιστήμη, πλέον, μας επισημαίνει ότι κάποιος που ξυπνά πρωί πρωί για να πάει δουλειά δεν είναι αποδοτικός, ακόμα και κάποιος που ξεκινά να εργάζεται πριν από τις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, από μια εταιρία γενετικής και από μελέτες του καθηγητή management του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Christopher Barnes, αποδείχθηκε πως το ανθρώπινο σώμα έχει το δικό του ρολόι, το οποίο πολλές φορές δεν συγχρονίζεται με αυτό που λέμε στις δυτικές κοινωνίες «ώρες γραφείου». Αυτός που πιάνει δουλειά πολύ πρωί είναι νυσταγμένος και παρουσιάζει συνεχώς ένα αίσθημα κόπωσης. Αυτό το στοιχείο δεν είναι καλό ούτε για την επιχείρηση ούτε για τον εργαζόμενο και την προσωπική του ευτυχία.

Ο καθηγητής δηλώνει: «Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν από ένα αίσθημα που μοιάζει με jet-lag. Είναι σα να βρίσκονται μονίμως σε λάθος ζώνη ώρας. Με το να σηκώνονται νωρίτερα, από τις ώρες που το σώμα τους απαιτεί για να ξεκουραστεί, δημιουργούν απλώς ένα χρέος στα εγκεφαλικά τους κύτταρα, το οποίο μόνο συσσωρεύεται».

Επιπρόσθετα, ο Paul Kelley του Τμήματος Έρευνας Ύπνου και Νευρολογικών Διαταραχών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επιμένει ο ανθρώπινος οργανισμό αρχίζει να λειτουργεί κανονικά μετά τις 10 πρωί. Ο ίδιος προτείνει το ακόμη καλύτερο: συμβουλεύει τους εργοδότες να επιτρέπουν στους εργαζόμενους τους να επιλέγουν ωράριο φιλικό στο βιολογικό τους ρολόι.

Παρακινδυνευμένο; Όχι, υποστηρίζει ο συγκεκριμένος καθηγητής. «Δεν θα δουλέψει μία τέτοια συμφωνία παντού, σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα αποδώσει καρπούς και θα αποδείξει ότι παραγωγικές κοινωνίες, είναι οι ξεκούραστες κοινωνίες», εξηγεί.

Λέτε να λειτουργήσει; 

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ