9 Μυστικά για να μην παχαίνουμε

Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την ακατάσχετη όρεξη μας χωρίς να πεινάμε.

Υπάρχουν πάντα κάποια περιττά κιλά που μας βασανίζουν και δεν μπορούμε να τα ξεφορτωθούμε. Τι φταίει στα αλήθεια όμως; Μήπως η υπερβολική μας όρεξη; Υπάρχει μια βασανιστική βιολογική ανάγκη που μας ταλαιπωρεί χωρίς στην ουσία να θέλουμε να φάμε κάτι.

Απλά μας πιάνει μια λαιμαργία και θέλουμε αυτό το «κάτι άλλο» που μας αναγκάζει να φάμε κάτι περιττό, που δεν χρειάζεται ο οργανισμός. Ευτυχώς, όμως για εμάς υπάρχει τρόπος να καταπολεμήσουμε αυτές τις λιγούρες και να εξαλείψουμε χωρίς πείνα αυτή την αχρείαστη λαιμαργία.

1) Μπόλικο νερό. Το νερό μετριάζει την όρεξη. Πολλές φορές μπορεί να διψάμε και να νομίζουμε ότι πεινάμε. Πρέπει να πίνουμε κάμποσο νερό κάθε μέρα γιατί εκτός του ότι θα μας χαρίσει μια άψογη σιλουέτα, θα μας δώσει μια καλή υδατική ισορροπία, που είναι σημαντική για την υγεία των νεφρών.

2) Τσιμπάμε κάτι μικρό κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων. Κάποτε αυτή η τακτική ήταν απαγορευτική γιατί θα μας «έκοβε» την όρεξη, σήμερα όμως είναι ιδανική για να μετριάσουμε την πείνα μας. Προσοχή, όμως, πρέπει να τρώμε τις σωστές τροφές και όχι σοκολάτες, σνακ και γλυκά που ανεβάζουν το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα και κεντρίζουν την όρεξη μας. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε τρόφιμα με λίγους υδατάνθρακες, λίγα λιπαρά και πολλές ίνες όπως ορισμένα φρούτα (ροδάκινα, πορτοκάλια) και λαχανικά (καρότα, πιπεριές, πατάτες).

3) Λαχανικά σε πουρέ. Τα αλεσμένα λαχανικά ικανοποιούν την όρεξη μας, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

4) Τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες. Παλιά τα δημητριακά και οι πατάτες ήταν απαγορευτικά τρόφιμα για όσους έκαναν δίαιτα. Σήμερα αυτά επιτρέπονται, καθώς οι τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες είναι φτωχές σε λιπαρά και έχουν το προσόν να ικανοποιούν την όρεξη, με σχετικά λίγες θερμίδες.

5) Πικάντικα φαγητά. Τα πικάντικα φαγητά κόβουν την όρεξη γιατί αποκλείεται να τα φάμε μέχρι σκασμού. Επιπλέον, τα πικάντικα έχουν μια ηρεμιστική επίδραση πάνω στην πείνα εξαιτίας της έντονης τους γεύσης.

6) Απλά φαγητά. Πρέπει να μάθουμε να τρώμε απλά φαγητά γιατί όταν σε ένα τραπέζι υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών τότε αναγκαζόμαστε να τρώμε περισσότερο από το κανονικό γιατί το κάθε φαγητό έχει το δικό του σημείο κορεσμού. Τα γεύματα δεν πρέπει να περιλαμβάνουν πολλά πιάτα.

7) Γυμναστική: Η φυσική άσκηση όταν γίνεται με μέτρο και συνέπεια, καίει τα αποθηκευμένα λίπη και ελαττώνει την όρεξη, καθώς μειώνει την έκκριση ινσουλίνης.

8) Όχι γλυκά και λιπαρά μαζί. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τις τροφές που έχουν σάκχαρα, τα οποία είναι ανακατεμένα με λίπη (π.χ. σοκολάτα). Επιπλέον, δεν πρέπει να συνδυάζουμε στο ίδιο γεύμα τροφές πολύ λιπαρές και ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Στην αρχή μπορεί να νιώσουμε πληρότητα, αλλά στη συνέχεια η όρεξη επιστρέφει δριμύτερη και είναι χειρότερο.

9) Πριν φάμε πρέπει να σκεφτούμε γιατί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε για ψυχολογικούς λόγους. Όπως και να έχει πριν να αρχίσουμε να τρώμε πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί; Τρώμε γιατί πραγματικά πεινάμε ή γιατί δεν είμαστε καλά ψυχολογικά; Αυτό θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε κατά πόσο η όρεξη μας είναι πραγματική και αν δεν είναι θα το καταπολεμήσουμε.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ