Στις 5.30 το απόγευμα η πορεία στη Λευκωσία για την κλιματική αλλαγή.

Με αφορμή το παγκόσμιο κάλεσμα για «Γενική Απεργία Υπέρ της Κλιματικής Δικαιοσύνης και Ενάντια στον Αφανισμό», πραγματοποιείται το απόγευμα στη Λευκωσία η Πορεία για το Κλίμα με στόχο την κλιματική δικαιοσύνη, προστασία του περιβάλλοντος και μια Κύπρο ελεύθερη από ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις 5:30 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολούθως στις 6 θα πραγματοποιηθεί θεατρική παρέμβαση έξω από το Ανώτατο και θα ακολουθήσει πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα πραγματοποιηθούν μικρές καλλιτεχνικές και ενημερωτικές παρεμβάσεις.

Στο δελτίο Τύπου των διοργανωτών αναφέρεται ότι "οι διεθνείς υποχρεώσεις και οι εξαγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εφαρμόζονται με την απαιτούμενη προσοχή και συνέπεια και ότι οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων".

Επίσης διατυπώνονται επικρίσεις για τους χειρισμούς στις ΑΠΕ, στην ανέγερση γηπέδων γκολφ και στις άλλες αναπτύξεις που καταστρέφουν το περιβάλλον.

"Απαιτούμε την διαμόρφωση και εφαρμογή φιλόδοξων, δεσμευτικών, μακροπρόθεσμων και αποτελεσματικών πολιτικών για την κοινωνία, το περιβάλλον και το κλίμα.

Όλες και όλοι μας, από κάθε γωνιά της Κύπρου, ενώνουμε τις δυνάμεις και συμμετέχουμε στην Πορεία για το Κλίμα, για να εναντιωθούμε στις πολιτικές που μας οδήγησαν εξαρχής στην κλιματική και ενεργειακή κρίση που ήδη βιώνουμε", καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών:

Αερικό στα Βουνά του Τροόδους, Ακτή, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών,Φίλοι της Γης Κύπρου, Νεολαία Φίλων της Γης Κύπρου, Let’s Make Cyprus Green, Mothers Rise Up, Save Akamas/ Save Cyprus, Tesura, Youth for Climate Cyprus.

Πηγή: ΚΥΠΕ