5 Πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε πριν κοιμηθούμε

Ο ύπνος είναι αρκετά σημαντικός για την υγεία μας, γι’ αυτό πρέπει να κοιμόμαστε πολύ καλά.

Οι καθημερινές μας υποχρεώσεις, λόγω του γρήγορου ρυθμού της καθημερινότητας, είναο αυξημένες.

Και επειδή οι οικογενειακές, επαγγελματικές κλπ υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ, πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να απολαύσουν ένα ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο.

Εκτός από το άγχος της καθημερινότητας, που οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν, υπάρχουν και κάποιες άλλες κακές συνήθειες που κάνουμε πριν τον ύπνο και μπορεί να ευθύνονται για την αϋπνία, για τον άσχημο ή το σύντομο ύπνο, σύμφωνα με το onmed.gr και Mail Online .

Οι πιο σημαντικές είναι 5:

1) Γυμναστική

Πριν τον ύπνο δεν πρέπει να κάνουμε έντονη σωματική άσκηση, όπως βάρη και τρέξιμο. Αυτές οι ασκήσεις ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, επιταχύνουν το ρυθμό της αναπνοής και αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα μέχρι οι σωματικές λειτουργίες να επανέλθουν, οπότε η έντονη γυμναστική δεν συνιστάται τις βραδινές ώρες. Θα ήταν καλύτερα να στραφείτε πιο χαλαρωτικές μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα.

2) Πολύ φαγητό

Όταν κοιμόμαστε, το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί ιδιαίτερα αποδοτικά, λόγω της στάσης του σώματος στον ύπνο. Ένα μεγάλο γεύμα αν καταναλωθεί πριν τον ύπνο και αν είναι και πικάντικο, το πιο πιθανόν είναι να δημιουργήσει κρίση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή να μην επιτρέψει στον οργανισμό να περάσει στα βαθύτερα και πιο αποκαταστατικά στάδια του ύπνου.

3) Ηλεκτρονικές συσκευές

Θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε να στέλετε γραπτά μηνύματα ή και γενικώς να μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphones, tablets κλπ, όταν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές «απορρυθμίζει» το βιολογικό ρολόι και καθυστερεί τον ύπνο, καθώς προωθεί την εγρήγορση.

4) Πολύ αλκοόλ

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι το ιδανικό συνοδευτικό για το βραδινό γεύμα, ωστόσο η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με διακοπές στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, η επίδραση του αλκοόλ στους μύες της ρινοφαρυγγικής οδού αυξάνει τις πιθανότητες ροχαλητού.

5) Καφεΐνη

Καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές. Αρκετά αναψυκτικά, το τσάι, διάφορα ενεργειακά ποτά αλλά και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη, οπότε τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα από το απόγευμα και μετά.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ