Έρευνα - Τι προκαλεί μια εβδομάδα κακού ύπνου

Η έλλειψη ύπνου είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή, το ίδιο και οι διαταραχές ύπνου. Αυτό φαίνεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και τη ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με το «msn ευ ζην», επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους παραμελούν τον ύπνο τους.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, ακόμα και ορισμένες μέρες κακού ύπνου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιά και τα επίπεδα χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα, όταν για μια εβδομάδα δεν κοιμηθούμε καλά τότε αυτό συνεπάγεται με βλάβες στην καρδιά λόγω της αύξησης στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μειωμένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης στο αίμα.

Οι Φιλανδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι διαπίστωσαν πως τα γονίδια που ελέγχουν τη διαδικασία μεταφοράς της χοληστερόλης στο σώμα είναι λιγότερο δραστήρια στα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες, σε σύγκριση με όσους απολαμβάνουν επαρκή ύπνο (7-9 ώρες, όπως συνιστούν οι περισσότεροι ειδικοί).

Τα ευρήματα εξηγούν πιθανώς γιατί όσοι κοιμούνται λίγες ώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το σχετικό εργαστηριακό πείραμα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδειξε ότι μόλις μία εβδομάδα κακού ύπνου πυροδοτεί μεταβολές στην ανοσοαντίδραση και το μεταβολικό ρυθμό.

Το εύρημα αυτό συνάδει με παλαιότερες μελέτες, οι οποίες έχουν υποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας φλεγμονές και αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθένειας.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ