Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι

Όπως θα δούμε και πάρα κάτω, το να είσαι πολύ έξυπνος δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Οι ευφυείς άνθρωποι, παρόλη την εξυπνάδα τους, μερικές φορές έχουν και τις δικές τους στιγμές απελπισίας.

Μπορεί να ήταν οι καλύτεροι στο σχολείο και να πέτυχαν στη δουλειά τους, αλλά η ζωή τους δεν είναι ρόδινη. Υπάρχουν κάποια χρονικά διαστήματα, όπου τίποτα δεν πάει καλά στη ζωή τους, εξαιτίας κυρίως των πιο κάτω προβλημάτων:

1) Είναι συνδεδεμένοι με την επιτυχία. Η κοινωνία μας περιμένει από τους έξυπνους ανθρώπους να είναι πάντα σωστοί σε ότι και να κάνουν, έτσι κάθε λάθος τους βαραίνει και «χρεώνεται» επί 2. Πάντα θεωρούνται οι καλύτεροι, στο σχολείο, στη δουλειά και δεν περιμένεις να σε απογοητεύσουν ότι και αν κάνουν. Αυτό το «βάρος» όμως είναι ότι χειρότερο για αυτούς. Κάθε αποτυχία τους μετριέται διαφορετικά, ενώ οι άνθρωποι δεν τους δείχνουν καθόλου επιείκεια, κάνοντας τον κόσμο αφόρητο για αυτούς.

2) Δυσκολεύονται να κάνουν φίλους. Για αυτό το γεγονός, όμως, δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι άλλοι. Τα πολύ έξυπνα άτομα υποφέρουν από μοναξιά εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να απολαύσουν την παρέα ανθρώπων με λιγότερες διανοητικές δυνατότητες από τους ιδίους και συχνά πέφτουν «θύματα» εκμετάλλευσης ή χλεύης. Ήδη η μοναχικότητα ενός έξυπνου ανθρώπου ξεκινά από την παιδική ηλικία καθώς χαρακτηρίζεται ως το «φυτό» της τάξης και δε σταματά να αντιμετωπίζεται με ειρωνεία κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του.

3) Δεν παίρνουν εύκολα αποφάσεις. Προσπαθούν να αναλύσουν τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Θα μελετήσουν τα υπέρ και τα κατά μιας απόφασης, θα διερευνήσουν όλες τις παραμέτρους και όλες τις πιθανές συνέπειες. Γι’ αυτούς τους λόγους, ποτέ δεν αποφασίζουν κάτι στα γρήγορα, καθώς ποτέ δεν προχωρούν σε μια επιπόλαιη απόφαση. Και κάπως έτσι, μέχρι να αποφασίσουν το οτιδήποτε μπορούν να βγάλουν τη ψυχή στους πάντες.

4) Παιδεύονται στην ευφυΐα τους. Όταν βάλουμε ένα πολύ έξυπνο άνθρωπο να εξηγήσει κάτι με μέτρια δυσκολία κατανόησης σε κάποιον που θα χρειαστεί τον διπλάσιο χρόνο να το αντιληφθεί, τότε έχουμε πρόβλημα. Ο ευφυής θα εκνευριστεί ή τουλάχιστον θα ζοριστεί με τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο άλλος. Ο πολύ έξυπνος, συνήθως, χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα ανωτερότητας και έτσι ενσυνείδηση δεν υπάρχει.

5) Δυσκολεύονται να ευτυχήσουν. Οι ευφυείς αδυνατούν να βρουν ευτυχία στα πιο απλά πράγματα εξαιτίας της συνήθειας τους να λύνουν ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα και να δίνουν εξηγήσεις για τα πάντα. Τα ερεθίσματα τους είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να απολαύσουν ένα παγωτό ή να δουν ένα ηλιοβασίλεμα. Η πραγματική ευτυχία έρχεται όταν μπορείς να αποδεχθεί τους άλλους έτσι όπως είναι πραγματικά. Για τον ευφυή, όμως, αυτό αποτελεί εμπόδιο, το οποίο θέτει καθημερινά στον εαυτό του, χωρίς να μπορεί να το ξεπεράσει πάντα.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ