Οι τροφές που μπορούν να μας κάνουν πιο έξυπνους

Μερικές τροφές έχουν την ιδιότητα να μας κάνουν πιο έξυπνους, βοηθώντας μας να αποκτήσουμε γερό μυαλό.

Όλοι ξέρουμε πως η σωστή διατροφή μας βοηθά να είμαστε πιο υγιείς, αλλά εκτός από αυτό μερικές τροφές μπορούν να μας κάνουν πιο έξυπνους.

Κάποιες τροφές έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες, βελτιώνοντας τη μνήμη μας, ενώ παράλληλα μπορούμε να αποκτήσουμε πιο δυνατό μυαλό. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε τις πιο κάτω τροφές στη διατροφή σας και θα δείτε αποτελέσματα!

1) Σύνθετοι υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες κάνουν πάρα πολύ καλό και πρέπει να τους τρώμε. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στο ανεπεξέργαστο ρύζι και στο ψωμί ολικής αλέσεως και έχουν την ιδιότητα να αποδεσμεύουν αργά γλυκόζη στον εγκέφαλο μας. Η γλυκόζη είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εκμάθηση.

2) Καφές: Ο καφές δεν έχει μόνο την ιδιότητα να μας ξυπνά το πρωί, αλλά μπορεί να ενισχύσει και τη δύναμη του εγκεφάλου μας. Έρευνες έδειξαν ότι ο καφές βελτιώνει τη μνήμη και τα αντανακλαστικά, όπως επίσης, μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

3) Τσάι: Το τσάι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που αυξάνουν την παραγωγή νευρώνων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε Αμερικανικό ιατρικό περιοδικό, το τσάι περιέχει ένα ανόργανο συστατικό, το EGCG, το οποίο εμποδίζει την απώλεια της μνήμης και τις εκφυλιστικές ασθένειες.

4) Φασκόμηλο: Μελέτες έδειξαν ότι το έλαιο φασκόμηλου βελτιώνει και ενισχύει τη μνήμη. Μπορείτε να το προσθέσετε στο τσάι, στα σάλτσα για τα μακαρόνια ή και να το φάτε ωμό. Φρεσκάρει και την αναπνοή.

5) Σολομός: Ο σολομός είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη Ω-3 λιπαρών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κακή μνήμη και εναλλαγές στη διάθεση.

6) Κρόκος αυγού: Οι περισσότεροι τρώνε το ασπράδι για λόγους υγείας, όμως ο κρόκος περιέχει μια σημαντική ουσία για τον εγκέφαλο, την χολίνη. Η χολίνη είναι βασικό συστατικό δύο μορίων στον εγκέφαλο που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού όγκου του εγκεφάλου.

7) Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Κ, η οποία ενισχύει τη γνωστική ικανότητα. Επιπλέον, περιέχει και αυτό χολίνη που ενισχύει τη μνήμη.

8) Φράουλες: Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση φράουλας συνδέεται με την ενίσχυση της γνωστική ικανότητας στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή, που ενισχύουν τη μνήμη και βελτιώνουν τη διάθεση.

9) Σοκολάτες: Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει τη γνωστική απόδοση. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως άτομα που έτρωγαν σοκολάτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είδαν τη μνήμη και την αφηρημένη σκέψη τους να βελτιώνονται. Προσέξτε, όμως! Καλύτερα να επιλέγετε σοκολάτες με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

10) Νερό: Επιστήμονες τονίζουν πως μια από τις κυριότερες αιτίες απώλειας μνήμης σε οποιαδήποτε ηλικία είναι αφυδάτωση. Με ένα ποτήρι νερό να θυμάστε ότι βελτιώνεται σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μια έρευνα έδειξε ότι άτομα που ήταν καλύτερα ενυδατωμένα τα πήγαιναν καλύτερα σε διάφορα τεστ σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που δεν έπιναν αρκετό νερό.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ