Έρευνα - Όσο πιο συχνά κλαις, τόσο δυνατότερος χαρακτήρας είσαι

Τα δάκρυα, πλέον, δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά ένδειξη της τεράστιας δύναμης που κρύβεις μέσα σου.

Πολλές φορές τα δάκρυα μεταφράζονται ως ένδειξη αδυναμίας των ανθρώπων που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους «κακούς» και με μερικά άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή τους.

Σύμφωνα με μελέτες, λοιπόν, και στοιχεία ψυχοθεραπευτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αυτό πλέον δεν υφίσταται.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι όσοι κλαίνε αυθόρμητα και συχνά, συνήθως έχουν πιο ισχυρές προσωπικότητες από τους υπόλοιπους που προτιμούν να κρατήσουν ότι τους απασχολεί μέσα τους για να μη τσαλακώσουν την εικόνα τους.

Οι ειδικοί, πλέον, λένε ότι το κλάμα δεν είναι σημάδι αυτολύπησης και ψυχολογικής κατάρρευσης. Όταν αφήσουμε μερικά δάκρυα να κυλήσουν τότε μόνο ξεσπάμε, ενώ αυτό είναι ένδειξη ισχυρής προσωπικότητας, που ξέρει να αντιδρά σωστά σε άσχημες συνθήκες.

Η δύναμη του χαρακτήρα όσων κλαίνε αποδεικνύεται μέσα από τους πιο κάτω λόγους, σύμφωνα με τη σύγχρονη ψυχοθεραπευτική συμβουλευτική.

1) Όταν κάποιος κλαίει εκφράζει τα συναισθήματα του.

Όταν κάποιος κλαίει, για ένα δυσάρεστο γεγονός, είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς προσπαθεί να εξωτερικεύσει μια αρνητική εξέλιξη.

Όσοι κλαίνε, δείχνουν ότι έχουν επαφή με την πραγματικότητα, κατανοούν καλύτερα ότι συμβαίνει γύρω τους και το μεταφράζουν σε κλάμα για να βρουν στη συνέχεια λύσεις.

2) Τα δάκρυα έχουν την ιδιότητα να «καθαρίζουν» τη ψυχή.

Ένα λογικό ξέσπασμα λειτουργεί σα ψυχική κάθαρση. Κάποιος που έχει λόγο να κλάψει, τότε καθαρίζει τη ψυχή του από αρνητικά συναισθήματα και ανοίγει πόρτες για να βγει η θλίψη έτσι ώστε να μη τον λυγίσει.

Έχει αποδειχθεί ότι το κλάμα ανακουφίζει το πνεύμα και το σώμα από τον αρνητισμό και εμποδίζει την ανάπτυξη αντικοινωνικών συμπεριφορών.

3) Τα δάκρυα μπορούν να φέρουν χαρά.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, όταν κάποιος ξεσπά με κλάμα τότε, στη συνέχεια, η διάθεση φτιάχνει. Μελέτες δείχνουν πως όσοι κλαίνε, ακολούθως φαίνεται να νιώθουν πολύ καλύτερα, και γενικά πρόκειται για προσωπικότητες που θα αναζητήσουν αμέσως μετά πηγές χαράς.

Οι επιστήμονες τεκμηριώνουν αυτό το γεγονός, καθώς όταν κλαίμε, ο εγκέφαλος παίρνει εντολή να εκκρίνει ενδορφίνες και ωτυτοκίνη, που είναι γνωστή και ως ορμόνη χαράς. Για αυτό όσοι κλαίνε, όταν συνέλθουν αρχίζουν να σκέφτονται πιο καθαρά και ψάχνουν τη λύση του προβλήματος.

4) Αδιαφορούν για το τι θα πει ο κόσμος.

Αυτή η αδιαφορία είναι πάρα πολύ καλή, σύμφωνα με ψυχοθεραπευτές. Αυτό γίνεται γιατί όποιος δε λαμβάνει υπόψη του τίτλους και ρόλους τους οποίους θέτει η κοινή γνώμη, τότε μπορεί να γίνει ο καλύτερος ηγέτης μιας ομάδας.

Όσοι κλαίνε χωρίς να ντρέπονται, συνήθως είναι άτομα που δεν ασχολούνται με κοινωνικά στίγματα, είναι άτομα με ισχυρό πνεύμα, που ξέρουν καλά τι αξίζει και τι όχι.

5) Εκλαμβάνονται ως πρότυπα.

Όσοι είναι ειλικρινής με τον εαυτό τους και δεν φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους τότε εμπνέουν τους γύρω τους να σκέφτονται και εκείνοι έτσι.

Όταν νιώθουμε με κάποιους ανθρώπους πιο κοντά δεν είναι τυχαίο, καθώς μας δείχνουν πόσο ανθρώπινοι είναι, με αληθινά συναισθήματα.

6) Τα δάκρυα μπορούν να «σκοτώσουν» τα μικρόβια.

Τα δάκρυα, από ότι φαίνεται, δε «σκοτώνουν» μόνο τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και τα μικρόβια.

«Απομακρύνουν» τα βακτήρια σε ποσοστό 90-95%, ενώ «καθαρίζουν» και την όραση.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ