Το αυτοκίνητο θρύλος των Ναζί που αγαπήθηκε από όλους!

Διαβάστε την συναρπαστική ιστορία ενός μοντέλου που αγαπήθηκε από Ναζιστές, Χίππις, παπάδες, αντάρτες, σέρφερς, φοιτητές, καλλιτέχνες και γιάπηδες...ένα αυτοκίνητο που από σύμβολο του Ναζιστικού Κόμματος, έγινε παγκόσμιος θρύλος και μέσο έκφρασης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων! Πριν 10 μόλις χρόνια στάματησε η παραγωγή του

Τέλη του 1945 στην κατεστραμένη από τους βομβαρδίσμους και κατεχόμενη από τους Συμμάχους Γερμανία, ένα σπάνιο και περίεργο στην όψη Volkswagen μεταφέρθηκε στην Αγγλία. Εκεί μια ειδική επιτροπή απαρτιζόμενη από κορυφαίους εκπροσώπους της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με πρόεδρο τον Sir William Rootes επιθεώρησε το περίεργο και μικρό ναζιστικό κατασκεύασμα. Ο ίδιος ο Rootes απεφάνθη με όλη του την σοφία, ότι θα ήταν ιδιαιτέρως αποκρουστικό προς τον μέσο αγοραστή αυτοκινήτου, με την επιτροπή να καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, καταλήγοντας ότι ήταν πολύ άσχημο και θορυβώδες ενώ "το να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μαζικά θα ήταν μια καταδικασμένη οικονομικά υπόθεση."

Πιο έξω οι υπερόπτες Βρετανοί δεν θα μπορούσαν να είχαν πέσει... Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του '60 το Volkswagen Beetle, με τις "αναθεωρητικές πινελιές" του Αυστριακού σχεδιαστή Erwin Komenda, και με την πρωτοποριακή μηχανική δομή που του έδωσε ο διάσημος Ferdinand Porsche, γνωστός φίλος του Αδόλφου Χίτλερ, είχε καταστεί αυτοκίνητο σύμβολο και ένα best seller όλων των εποχών.

Η παραγωγή του ξεπέρασε κατά πολύ όλα τα best seller της αγοράς αυτοκινήτου όταν το 1972 ο "σκαραβαίος" με αύξοντα αριθμό 15,007,034 έβγαινε από την γραμμή παραγωγής του Wolfsburg. Μάλιστα τα τελευταία VW Beetle παρήχθησαν στο Μεξικό το 2003, τα οποία χρησιμοποιούντο ως ταξί κυρίως, με το αριθμό παραγωγής τους να έχει φτάσει το αστρονομικό νούμερο των 21.5 εκατομμυρίων μοντέλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το όνομά που είχε επιλεγεί το 1936 από το ναζιστικό κόμμα για την αυτοκινητοβιομηχανία που παρήγαγε τους Σκαραβαίους ήταν Volkswagen, δηλαδή το αυτοκίνητο λαού σε μετάφραση και παρά το γεγονός ότι πολλές ήταν οι μετατροπές που έγιναν από το 1936 μέχρι το 2003 αυτό παρέμεινε για πάντα ένα πραγματικό αυτοκίνητο του λαού, με την κατασκευαστική αντίληψη να μην διαφοροποιείται ποτέ.

Πνευματικός πατέρας του Σκαραβαίου ήταν ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ, με το αυτοκίνητο αυτό όμως από καθαρή ειρωνία να έχει καταστεί στα μέσα της δεκαετίας του '60 σύμβολο απελευθέρωσης, με τους Χίππις να το αγοράζουν μαζικά, όπως και πολλοί σέρφερς στην Καλιφόρνια ή κολλεγιόπεδα των ΗΠΑ και της Αγγλίας...

Το Beetle όμως μετονομάστηκε σε Herbie για τις 6 συναπτές ταινίες του Χόλλυγουντ που γνώρισαν τεράστια επιτυχία από το 1968 και μετά. Δεν τέθηκε σε μαζική παραγωγή επί Χιτλερικού καθεστώτος, λόγω του Β' Παγκοσμίου πολέμου που ξέσπασε το 1939, αλλά εξειδικευμένες και τροποποιημένες εκδόσεις του αρχικού σχεδίου χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα μέτωπα, υπηρετώντας πιστά τα γερμανικά στρατεύματα.

Έκτοτε το αυτοκίνητο - θρύλος, η σύλληψη του Γερμανού αιμοσταγούς δικτάτορα και ενός ταλαντούχου μηχανικού από την Βοημία, επί 70 χρόνια δεν παύει να μας εντυπωσιάζει...

 

Πηγή: BBC

ΑΠΟ : http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=130970&catid=7