Ακτινοβολίες: Κίνδυνος για την εγκυμοσύνη; Αιτία πρόκλησης αυτισμού;

Υπάρχουν επιπτώσεις σε εγκύους και παιδιά από τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων, ασύρματων μόντεμ, laptop, tablet, κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πυλώνων κ.α.; Ποια η σύνδεση με τη σύγχρονη αύξηση των παιδικών προβλημάτων νόησης και συμπεριφοράς (υπερκινητικότητα, αυτισμός κλπ); Τι προτείνει το Ινστιτούτο Νευροβιολογίας της Ουάσιγκτον στις γυναίκες που κυοφορούν; Προληπτικά μέτρα προστασίας για παιδιά και εγκύους. 

Ραγδαία αύξηση παιδικής υπερκινητικότητας, επιθετικότητας, έλλειψης συγκέντρωσης και αυτισμού – Ποια τα αίτια;

Οι στατιστικές καταγράφουν μια σημαντική και συνεχή αύξηση του ποσοστού των παιδιών που παρουσιάζουν υπερκινητικότητα, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής (ή Διαταραχή Έλλειψης Προσοχής Υπερδραστηριότητας – ADHD - ADD), διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ή διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (αυτισμός κλπ), επιθετικότητα, ψυχολογικά προβλήματα κ.α.

Τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος έχουν δυσκολία να επικοινωνήσουν και να κοινωνικοποιηθούν, παρουσιάζουν λεκτικές δυσκολίες, εμμονές και επαναληπτική συμπεριφορά, αφύσικα ενδιαφέροντα κ.α.

Τα παιδιά με Διαταραχή Έλλειψης Προσοχής Υπερδραστηριότητας, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ή/και είναι υπερκινητικά και σύμφωνα με έρευνες έχουν χαμηλότερη σχολική απόδοση και ακαδημαϊκή εξέλιξη.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, σήμερα 1 στα 91 παιδιά γεννιέται ή γίνεται αυτιστικό (μεγαλύτερο το ποσοστό για τα αγόρια), ενώ τη δεκαετία του 80’ γεννιόταν μόνο 1 στα 10.000 παιδιά.

Παρομοίως, το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής υπολογίζεται σε 3-7%.

Στις Η.Π.Α., για την έλλειψη προσοχής, συνταγογραφείται το φάρμακο Ritalin, που αποτελεί διεγερτικό του νευρικού συστήματος, στο 3% των παιδιών!

Μακροχρόνια χρήση Ritalin ενδέχεται να προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού. Κατά πολλούς επιστήμονες, η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την έκθεση της μητέρας ή/και του παιδιού σε υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία οδηγεί σε ελλιπή ή προβληματική ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.

"Υπήρξε μια 60πλάσια αύξηση στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις αλλαγές στο περιβάλλον.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί χρονικά στην εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας, του Wi-Fi, (...), καθώς και στα πεδία χαμηλής συχνότητας από την καλωδίωση και τις ηλεκτρικές συσκευές. Μπορούμε τώρα να δικαιολογήσουμε, τουλάχιστον ένα μέρος της αύξησης, στην προκαλούμενη από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες διαρροή της κυτταρικής μεμβράνης, που οδηγεί σε υπερκινητικότητα και μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου", Δρ. Andrew Goldsworthy, πρώην λέκτορας Imperial College London [6] "Στα κρίσιμα παράθυρα της νευρογένεσης, ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος σε πολυάριθμες περιβαλλοντικές προσβολές - οι κοινές ιατρικώς σημαντικές εκθέσεις περιλαμβάνουν την ιονίζουσα ακτινοβολία, το αλκοόλ, τον καπνό, τα ναρκωτικά και το άγχος.

Τα αποτελέσματα αυτών των παραγόντων εξαρτώνται από τη δόση και το χρόνο της έκθεσης. Ακόμα και μικρή έκθεση στις περιόδους της νευρογένεσης έχουν μια πιο βαθιά επίδραση από την έκθεση ως ενήλικες. (...) Η έκθεση σε κινητά τηλέφωνα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στο έμβρυο και παρόμοιες συνέπειες για την κοινωνία, όπως κάνει η έκθεση σε άλλες κοινές νευροαναπτυξιακές τοξικές ουσίες."

Ερευνητές Tamir, Aldad, Geliang, Xiao-Bing, Hugh πανεπιστημίου Yale

 

 

Οι ασύρματες ακτινοβολίες το μεγαλύτερο πρόβλημα

Οι νέες παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες (υψηλών συχνοτήτων) που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα μόντεμ (Wi-Fi) κ.α.: παρεμποδίζουν την διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η οποία σταθεροποιείται περίπου σε ηλικία 12 ετών, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των περιστατικών υπερκινητικότητας και επιληψίας στις παιδικές ηλικίες σύμφωνα με τον Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικό στο Πανεπιστήμιο Warwick και 2 φορές υποψήφιο για βραβείο Νόμπελ Ιατρικής «οδηγούν σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης, αποβολές εγκυμοσύνης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα, εκ γενετής παραμορφώσεις,(...) λευχαιμία, καρκίνο του εγκέφαλου, του στήθους και των όρχεων (...) ενώ οι εκτεθειμένοι σε ασύρματη ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας» σύμφωνα με τον Δρ. Neil Cherry του Πανεπιστημίου Lincoln Νέας Ζηλανδίας αποσυντονίζουν την αρχική βαθμονόμηση των εγκεφαλικών δικτύων και του συστήματος των νευρώνων-κατόπτρων (mirror neuron system) στα νεογέννητα, οδηγώντας σε αυτιστικά μοτίβα συμπεριφοράς (Thornton ) και αποτελούν πιθανή αιτία της σύγχρονης αύξησης των περιστατικών αυτισμού (Kane) προκαλούν την δημιουργία πολλών τυχαίων και άχρηστων νευρικών συνδέσεων, γεγονός που εξηγεί και το συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος κρανίου των αυτιστικών παιδιών, σύμφωνα με τον Δρ. Andrew Goldsworthy, πρώην λέκτορα του Imperial College London «αποτελούν πιθανή εξήγηση της αύξησης των προβλημάτων συμπεριφοράς στις αναπτυσσόμενες χώρες» σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Yale που έδειξαν ότι «τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της κύησης τους ήταν υπερκινητικά και είχαν μειωμένη μνήμη»

 

Ανησυχία για τις επιπτώσεις από τη χρήση κινητών τηλεφώνων

Ανακοινώσεις για την αποφυγή της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και τις εγκύους έχουν εκτός των άλλων εκδώσει: η Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Υπουργείο Εκπαίδευσης της Μεγάλης Βρετανίας το Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ η επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης Independent Expert Group on Mobile Phones (IEGMP)

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και της Γαλλίας Η φιλανδική επιτροπή Προστασίας από τις Ακτινοβολίες η Γερμανική Ακαδημία Παιδιατρικής κ.α. Διαβάστε την ανακοίνωση της Ρωσικής Επιτροπής για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία: «Για πρώτη φορά στην ιστορία, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου τα περισσότερα παιδιά και οι έφηβοι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στην εν δυνάμει εχθρική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τα κινητά τηλέφωνα.

Τα παρακάτω προβλήματα υγείας είναι πιθανόν να εμφανιστούν στους παιδικούς χρήστες κινητών τηλεφώνων : άμεσα: μεγαλύτερη ευαισθησία στο στρες, μείωση μνήμης, δυνατότητας συγκέντρωσης και μάθησης, αυξημένη ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου, αύξηση επιληπτικών επεισοδίων μελλοντικώς αναμενόμενα: καρκίνοι εγκεφάλου και ακουστικών νεύρων (σε ηλικία 25-30 ετών), Αλτσχάϊμερ, άνοια, κατάθλιψη και άλλες μορφές εκφυλισμού των νευρικών δομών του εγκεφάλου (σε ηλικία 50-60 ετών)»

 

Συμβουλές μείωσης έκθεσης για παιδιά και εγκύους

Διαπιστώστε αν στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας (και ιδιαίτερα στο κρεβάτι της μητέρας και του μωρού) υπάρχουν υπερβάσεις των προτεινόμενων ορίων έκθεσης εξαιτίας εμφανών και μη πηγών ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καλώδια ΔΕΗ, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.) αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας απλούς στη χρήση μετρητές ακτινοβολίας ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης των χώρων σας από εξειδικευμένο μηχανικό.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης αποφεύγετε το ασύρματο τηλέφωνο και προτιμάτε τις σταθερές ενσύρματες τηλεφωνικές γραμμές για πολύωρη χρήση.Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα από τα καινούριας τεχνολογίας ασύρματα τηλέφωνα μηδενικής ακτινοβολίας (σε κατάσταση αναμονής)

Απενεργοποιείστε την ασύρματη λειτουργία του μόντεμ και χρησιμοποιείστε καλώδιο ethernet για τη σύνδεση στο μόντεμ (δεν αρκεί να απομακρύνετε το ασύρματο μόντεμ, γιατί θα εξακολουθείτε να δέχεστε υψηλή ποσότητα ακτινοβολίας από την ασύρματη κάρτα του laptop ή desktop σας)

Αποφύγετε τις συσκευές επιτήρησης των μωρών (Baby Monitors) που λειτουργούν ασύρματα. Υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές.

Μειώστε τις ώρες χρήσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και αντικαταστήστε τα ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια με ενσύρματα.

Οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης αποτελούν μια έξυπνη λύση προστασίας του μωρού και της εγκύου από τις ασύρματες ακτινοβολίες ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες λόγω της πληθώρας ασύρματων τηλεφώνων, μόντεμ κλπ

 

Περισσότερα έδω