Λαός και 90 ηγέτες τιμούν σήμερα τον Μαντέλα

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής και περισσότεροι από 90 ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να συγκεντρωθούν την Τρίτη σε στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ σε ένα μαζικό τεσσάρων ωρών μνημόσυνο στον Νέλσον Μαντέλα.

Μεταξύ των ηγετών που θα μιλήσουν για τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής θα είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γουνατσάο, ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο της Κούβας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Η τελετή θα γίνει στο χωρητικότητας 95.000 θέσεων στάδιο FNB, κοντά στο Σοβέτο όπου κάποτε ζούσε ο Μαντέλα. Ηταν σε αυτό το στάδιο όπου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2010 ο Ματίμπα έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του. Το κοινό αναμένεται να αρχίσει να συρρέει στο επιβλητικό στάδιο πριν από την αυγή, έχοντας πιθανώς να αντιμετωπίσει κακές καιρικές συνθήκες καθώς η Νοτιοαφρικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προβλέψει πιθανότητα 80% βροχής κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής.

Τα εγγόνια του Μαντέλα και ο πολιτικός κόσμος από όλο τον πλανήτη στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής στο άνθρωπο σύμβολο της ειρήνης, ο οποίος πέθανε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ σε ηλικία 95 ετών μετά από μακρά ασθένεια. Πολλά γήπεδα και στάδια σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση "επιφυλακής" για να φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια λαού που τιμούν τον ιστορικό τους ηγέτη καθώς σε δεκάδες δημόσιους χώρους που άνοιξαν σε όλη τη χώρα οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν τα όσα θα συμβαίνουν στο στάδιο FNB μέσα από γιγαντοοθόνες.

Την ασφάλεια επιτηρούν χιλιάδες αστυνομικοί. Η ταφή του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής θα γίνει την Κυριακή στην αγροτική περιοχή Eastern Cape, στο χωριό των προγόνων του. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία και την ταφή του Νέλσον Μαντέλα.

 

http://www.24news.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=25389