Χωριό στην Κρήτη αναζητά κατοίκους

Ένα χωριό στην Κρήτη αναζητά κατοίκους και προσφέρει δουλειά και στέγη σε όσους ενδιαφέρονται.

Η παράξενη είδηση της ημέρας έρχεται από την Κρήτη όπου ένα χωριό αναζητά κατοίκους, ενώ παράλληλα θα παρέχει τροφή και στέγη σε όσους ενδιαφέρονται να μετακομήσουν.

Περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά βρίσκεται το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, το οποίο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει όσους ενδιαφέρονται. Οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού είναι καλλιτέχνες και ζουν από τη τέχνη τους. 10 από τα 35 εργαστήρια του χωριού είναι άδεια και έτσι οι καλλιτέχνες αναζητούν χειροτέχνες που θα γεμίσουν τα εν λόγω εργαστήρια.

Η πρωτότυπη αυτή κοινότητα καλλιτεχνών ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια και από τότε χειροτέχνες εγκαταστάθηκαν εκεί, εξυπηρετώντας ο καθένας τη δική του τέχνη. Στόχος ίδρυσης αυτής της καλλιτεχνικής κοινότητας είναι η διατήρηση και η ανάδειξη των τεχνών που σχετίζονται με τον Κρητικό πολιτισμό.

Το καλλιτεχνικό χωριό αποτελείται από 35 εργαστήρια, τα οποία διαθέτουν πατάρι, όπου χρησιμοποιείται από τους καλλιτέχνες και ως οικεία αν το επιθυμούν.

Εκεί έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές χειροτεχνίες και τέχνες, όπως κεραμική, κόσμημα, παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι, υαλουργία, κατασκευή μάσκας, χειροποίητα στέφανα γάμου, παραδοσιακά δερμάτινα σανδάλια, μουσειακά αντίγραφα, υφαντική με αργαλειό, αλλά και ψηφιδωτά.

Για τα 10 εργαστήρια που παραμένουν αχρησιμοποίητα, αποφάσισαν απευθύνουν μια δελεαστική πρόταση σε όσους ενδιαφέρονται και σχετίζονται με το αντικείμενο.

Καλούν όσους επιθυμούν από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας να μετακομίσουν σε αυτά και να εξασκήσουν τη τέχνη τους έναντι μισθού.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αναζητούν «συγχωριανούς» τους που ζουν σε κάποιο άλλο μέρος έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τις ιδέες τους.

Στο πιο πάνω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια μικρή παρουσίαση του χωριού.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ