Τοποθετήσεις και διαβεβαιώσεις Προέδρου Αναστασιάδη: «Κάνουμε ό,τι επιβάλλεται για την επανεκκίνηση της οικονομίας»
- Published Date
Κάνουμε ό,τι επιβάλλεται να γίνει, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και συστηματικά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη για προώθηση πρόσθετων μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο».
Σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και τα ψηλά επιτόκια, αποτελούν τροχοπέδη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας».
Σημείωσε ότι «παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των επιτοκίων που καταβάλλονται σε συνεργασία με τις τράπεζες, σημαντική είναι και η προσπάθεια της Κυβέρνησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων με επικέντρωση στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».
Ικανοποίηση για ευρωπαϊκές προτάσεις
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για «τις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ για τα δυο προγράμματα χρηματοδοτήσεων που ανακοίνωσε ευρισκόμενος στην Κύπρο, ύστερα από τις συνομιλίες που είχαμε μαζί του». Όπως είπε, «το πρώτο πρόγραμμα αφορά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ποσού 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την έγκριση δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 100 εκ. ευρώ για την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτεί Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν με ανάλογη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων». «Οι υπογραφές των σχετικών συμφωνιών θα τεθούν στα μέσα Δεκεμβρίου και το Ταμείο αναμένεται να τεθεί ισχύ περί τα τέλη Μαρτίου», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, και στην «πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορηγία 200 εκ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Κύπρο, λόγω της Μνημονιακής Σύνδεσης της οικονομίας της χώρας μας, στα πλαίσια του Προγράμματος 2014-2020».
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως σημαντικό «το γεγονός ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πετύχαμε ως Κυβέρνηση την αύξηση της συγχρηματοδότησης έργων από 60% σε 95%, με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμα για περισσότερα χρόνια». «Με την εξέλιξη αυτή», πρόσθεσε, «διανοίγονται προοπτικές για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ανάπτυξης τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Αυτό το σκοπό, είπε, « εξυπηρετεί και η αναβάθμιση του άλλοτε Γραφείου Προγραμματισμού σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης».
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/170959/kanoume-oti-epivalletai-gia-tin-epanekkinisi-tis-oikonomias#sthash.Ofbb1CDr.dpuf
