Η ώρα της αλήθειας: Ανάβει η φλόγα στο οικόπεδο 12
- Published Date
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 που θα καταδείξει την ποιότητα φυσικού αερίου στο κοίτασμα. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο και για δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, γεγονός που θα καθυστερήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το φυσικό αέριο.
Όλα είναι έτοιμα στη πλατφόρμα ENSCO 5006, που βρίσκεται αγκυροβολημένη στο τεμάχιο 12 εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας ανέλυσε στον ΑΝΤ1 τη διαδικασία, γνωστή ως «άναμμα της φλόγας», η οποία στοχεύει σε ακριβείς μετρήσεις, για τη πίεση, τη ποιότητα και τη ποσότητα του κοιτάσματος: «Δηλαδή κατεβάζουμε μηχανήματα μέσα στο κοίτασμα, μέσα στη σωλήνα και αφήνουμε φυσικό αέριο να διαρρεύσει στην επιφάνεια και με αυτό το φυσικό αέριο παίρνουμε δείγματα.»
Ο κύριος Έλληνας, δεν αποκλείει την ανάγκη διενέργειας και δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα Αφροδίτη, ενδεχόμενο που θα οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου: «Η πλατφόρμα θα φύγει από την Αφροδίτη στο τέλος αυτής της διαδικασίας και πρέπει να ξανακλείσουμε την πλατφόρμα, να ξαναρθεί, να πάρουμε νέες αδειοδοτήσεις για να γίνει δεύτερη επιβεβαιωτική. Για αυτό θα υπάρξει μία καθυστέρηση ίσως και έξι μήνες, ίσως και περισσότερο.»
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων από το άναμμα της φλόγας, αναμένονται το αργότερο σε τρεις εβδομάδες, ενώ το κόστος εκτιμάται στα 64 εκατομμύρια δολάρια. Οι δοκιμές παραγωγής θα διαρκέσουν ένα μήνα.
http://www.ant1iwo.com/oikonomia/2013/09/04/h-wra-ths-alhueias-ananei-h-floga-sto-oi/
