Προέβαινε σε παραπτώματα για να γίνει αποδεκτός ο κατηγορούμενος για το φόνο του παππού Κόκου.

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία υπόθεσης στην οποία ο Μιχάλης Χριστοφόρου 21 ετών από τη Λάρνακα, κατηγορείται για ανθρωποκτονία του Γιώργου Μαυρομμάτη, 76 ετών, εμπρησμό, ληστεία, νυχτερινή διάρρηξη κατοικίας και κλοπής, αδικήματα που διαπράχθηκαν από τις 13 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2019 στη Λάρνακα.

Στη σημερινή διαδικασία κατέθεσε η ψυχίατρος των Κεντρικών Φυλακών που παρακολουθούσε τον 21χρονο από την πρώτη ημέρα που μεταφέρθηκε εκεί, η οποία και κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πόσο χαμηλό είναι το νοητικό επίπεδο του κατηγορουμένου, αφού ο συνήγορος υπεράσπισης του νεαρού υποστήριξε, αγορεύοντας για μετριασμό ποινής, πως ο πελάτης του είναι άτομο μειωμένης νοητικής ικανότητας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Θανάση Παπανικολάου, η ψυχίατρος ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος έχει ελαφριά νοητική ανεπάρκεια, ότι είναι άτομο εκπαιδεύσιμο και πως από την ηλικία των επτά ετών φοιτούσε σε ειδικό σχολείο, αφού η γνωστική του αντίληψη δεν ακολουθούσε την ηλικία του».

Εξήγησε επίσης ότι ο κατηγορούμενος κατατάσσεται «στην κατηγορία του ελαφριού δείκτη νοημοσύνης» και σημείωσε πως «είχε και έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί.

Από μικρός διαπιστώθηκε ότι είχε διαταραχές στη συμπεριφορά και αυτή του η δυσκολία, τον οδήγησε στη χρήση και εξάρτηση παράνομων ουσιών και σε παραβατική συμπεριφορά».

Πρόσθεσε ότι «ο 21χρονος επέλεξε να προβαίνει σε παραβατικές συμπεριφορές για να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία.

Ακόμα στο σχολείο όπου φοιτούσε ήταν πρωταθλητής στην κολύμβηση και είχε λάβει μέρος σε παραολυμπιακούς αγώνες, οδηγούσε αυτοκίνητο και μηχανή μεγάλου κυβισμού, κάτι που αποδεικνύει συγκέντρωση, ενώ είχε και έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα προβεί σε διάφορα παραπτώματα».

Σε σχετική ερώτηση, η ψυχίατρος απάντησε πως ο κατηγορούμενος της μετέφερε πως «μετάνιωσε γι’ αυτό που έκανε» στο θύμα.

Ανέφερε επίσης ότι «η νοητική κατάσταση του κατηγορούμενου είναι ελαφρώς κάτω του φυσιολογικού».

Σε ερώτηση κατά πόσον όταν διέπραξε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο 21χρονος, δηλαδή της ανθρωποκτονίας, του εμπρησμού και της διάρρηξης, βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, η ψυχίατρος απάντησε πως «η όλη διαδικασία των πράξεων του ήταν μια σειρά πράξεων που δείχνει ότι γνώριζε τι έκανε».

Αντεξεταζόμενη από τον Θέμη Θωμά, συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, η ψυχίατρος είπε πως "ο νεαρός ζούσε σε ένα χαοτικό περιβάλλον, το οποίο σε συνδυασμό με τη λήψη ναρκωτικών ουσιών και το γεγονός πως κατά διαστήματα δεν λάμβανε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, επιβάρυναν την κατάσταση του".

Είπε ακόμα ότι "είναι αναλφάβητος δεν μπορεί να γράψει και να διαβάσει και πως έκανε παρέα με μεγαλύτερα του άτομα, που τον ωθούσαν να έχει παραβατική συμπεριφορά, ωστόσο ήταν και δική του απόφαση να κάνει αυτά που έλεγαν ή όχι" και πως "αν θέλει συνεργάζεται".

Σε ερώτηση κατά πόσον ένα φυσιολογικό άτομο θα μπορούσε μετά την πρόκληση θανάτου ενός ανθρώπου, να προχωρήσει και να ληστέψει μια γριά στο δρόμο, η ψυχίατρος απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως «αυτό έκανε ο κατηγορούμενος».

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης ανέφερε πως η σημερινή διαδικασία διεξήχθη για να διασαφηνιστούν κάποια κενά που εντοπίστηκαν στο στάδιο της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου για μετριασμό ποινής και σημείωσε ότι προέκυψαν ουσιώδη ζητήματα ερμηνείας πραγμάτων από ψυχιατρικής άποψης και άλλα ορολογικά θέματα.

Πρόσθεσε ότι η μάρτυρας έδωσε "σαφείς εξηγήσεις" για την ιατρική της έκθεση που αποτυπώνει τη κατάσταση του κατηγορούμενου κατά τον ουσιώδη χρόνο που αφορά την "ενσυνείδητη επιλογή πράξεων και ενεργειών", σημειώνοντας πως το Δικαστήριο δέχεται την μαρτυρία της όσον αφορά την πραγματογνωμοσύνη της.

Στο σημείο αυτό ο κατηγορούμενος προέβη σε συγκεκριμένη ενέργεια με τα χέρια του, με αποτέλεσμα ο κ. Σάντης να του αναφέρει πως σε περίπτωση που επαναλάμβανε την κίνηση, θα συνέχιζε τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου χωρίς την παρουσία του.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι αντιλήφθηκε αυτό που έκανε και απολογήθηκε για την πράξη του.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου όρισε την 30η Ιανουαρίου ως ημερομηνία για επιβολή ποινής στον κατηγορούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το πρωί της 27ης Ιανουαρίου 2019, η Αστυνομία εντόπισε σε κατοικία στη Λάρνακα, νεκρό τον Γιώργο Μαυρομμάτη, 76 ετών, με εγκαύματα από φωτιά σε σχεδόν όλο του το σώμα.

Από τη νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού που διενεργήθηκε δεν διαπιστώθηκαν τα ακριβή αίτια θανάτου του 76χρονου, ωστόσο ο ιατροδικαστής διαπίστωσε πολλαπλά κατάγματα και θλάση πνευμόνων, τραύματα που προκλήθηκαν στο θύμα πριν από την πυρκαγιά.

Τα αποτελέσματα από τα δείγματα αίματος που λήφθηκαν από τη σορό κατέδειξαν, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ότι «δεν υπήρχε στο αίμα ανθρακυλαιμοσφαιρίνη, που συνεπάγεται πως ο θάνατος του ηλικιωμένου δεν προκλήθηκε από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, αλλά πριν από την πυρκαγιά».

Από έρευνες των ανακριτών προέκυψε μαρτυρία εναντίον του 21χρονου σχετικά με υπόθεση ληστείας εναντίον 96χρονης στη Λάρνακα που έγινε επίσης το πρωί της 27ης Ιανουαρίου, προτού εκδηλωθεί πυρκαγιά στο σπίτι του ηλικιωμένου.

Ο 21χρονος συνελήφθη και ανακρινόμενος παραδέχθηκε τη διάπραξη της ληστείας, ότι μπήκε στο σπίτι του ηλικιωμένου, τον οποίο εντόπισε στο υπνοδωμάτιο του, πως ο 76χρονος τον κτύπησε και αυτός νευριασμένος τον έριξε κάτω από το κρεβάτι και τον πατούσε στον θώρακα, μέχρι να πεθάνει.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ακόμα ότι έμεινε στο δωμάτιο μέχρις ότου βεβαιώθηκε ότι ο ηλικιωμένος εξέπνευσε και αφού του έκλεψε 50 ευρώ, στη συνέχεια, με τη χρήση αναπτήρα έβαλε φωτιά στο στρώμα, για να καλύψει τα ίχνη του.

Πηγή: ΚΥΠΕ