Eξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 1 εκατομμυρίου στερλινώνυπερ των 33 αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 1 εκατομμυρίου στερλινών (1,147 εκατ. ευρώ περίπου) κατέληξαν η βρετανική κυβέρνηση και οι 33 Κύπριοι που κατέθεσαν μήνυση κατά της Βρετανίας για τα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν την εποχή της δράσης της ΕΟΚΑ.

Παρ’ όλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παραδέχεται πως οι πρώην αγωνιστές βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από την τότε αποικιακή κυβέρνηση.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, επιμένοντας πως η ρύθμιση που επιτεύχθηκε

«δεν αποτελεί οποιαδήποτε αναγνώριση ευθύνης, ούτε και προηγούμενο σχετικά με οποιεσδήποτε μελλοντικές απαιτήσεις».

Προσθέτοντας πως «με το πέρασμα του χρόνου σημαίνει πως δεν είναι πλέον δυνατό να διακριβωθούν όλα τα γεγονότα με βεβαιότητα»,

η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο συμβιβασμός έγινε ούτως ώστε να δοθεί τέλος στη διαδικασία «και για να επικεντρωθεί πλήρως στο μέλλον των σχέσεών της με την Κύπρο».

Η μήνυση κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2015 από 35 πρόσωπα, τα οποία στην πορεία μειώθηκαν σε 33.

Στον κάθε ένα από τους 33 εναγόμενους αναλογούν περίπου 30.000 στερλίνες.

Μεταξύ των αρχικών 35 εναγόντων βρίσκονταν και δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων κατήγγειλε πως βιάστηκε όταν ήταν 16 ετών σε ξέφωτο δάσους από Βρετανούς αξιωματικούς και στη συνέχεια υπέστη βίαιη ανάκριση.

Αξίζει να σημειωθεί πως προηγούμενο για την υπόθεση ήταν απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Βρετανία το 2016, το οποίο έκρινε πως Κενυάτες πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου τη δεκαετία του 1950.

Θέλουν να εστιάσουν στο μέλλον Πάντως η βρετανική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της προσθέτει πως το Λονδίνο αναγνωρίζει τις «ισχυρές απόψεις» πολλών Κυπρίων για την περίοδο της εξέγερσης της ΕΟΚΑ, η οποία αποκαλείται «περίοδος Έκτακτης Ανάγκης» από το βρετανικό κράτος.

«Αποτελεί λυπηρό γεγονός για τη βρετανική κυβέρνηση το ότι της μετάβασης της Κύπρου από τη βρετανική διοίκηση στην ανεξαρτησία προηγήθηκαν πέντε χρόνια βιαιοπραγιών και απώλειας ζωών, με συνέπειες για όλους τους κατοίκους του νησιού».

Στην ανακοίνωση η βρετανική κυβέρνηση επιλέγει να υπογραμμίσει τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, με αναφορές στη συνεργασία των δύο χωρών σε αμυντικό, επιχειρηματικό, διοικητικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικών αλλά και διαπροσωπικών σχέσεων.

Σε δήλωσή του ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία ανέφερε πως ο συγκεκριμένος συμβιβασμός είναι «ορόσημο στη διμερή μας σχέση».

«Γνωρίζω πως υπάρχουν ισχυρές απόψεις για τα τελευταία χρόνια της βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο.

Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε αυτές τις απόψεις. Όμως τώρα πρέπει να δούμε το μέλλον»,, αναφέρει ο κ. Λίλι.

Οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει, «είναι στο υψηλότερο επίπεδό τους και υπάρχει χώρος για επέκταση αυτών των δεσμών ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

Ο ύπατος αρμοστής πρόσθεσε ότι το Λονδίνο «είναι αφοσιωμένο στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης σχέσης με την Κύπρο, η οποία να βασίζεται στις κοινές αξίες του αμοιβαίου σεβασμού και της πλήρους ισότητας».

Σε ανακοίνωσή τους οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 - 1959 σχολιάζουν πως νιώθουν δικαιωμένοι από τη διευθέτηση γιατί οι Βρετανοί ανέλαβαν να δώσουν αποζημιώσεις «γεγονός που αποδεικνύει πως αναγνωρίζουν ότι έκαναν βασανιστήρια» όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους από την έμπρακτη αυτή παραδοχή.

«Ασφαλώς το ποσό των αποζημιώσεων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ούτε και μπορεί να καλύψει τον πόνο, τα βάσανα, τις βλάβες, τις απώλειες, και τις αναπηρίες των βασανισθέντων αγωνιστών, γιατί δεν υπάρχει ποσό το οποίο να ανταποκρίνεται στις κακουχίες που υπέστησαν» σημειώνουν οι συνδέσμοι αγωνιστών.

«Στόχος μας δεν είναι τα χρήματα» υπογραμμίζουν. Οι συνδέσμοι αγωνιστών ευχαριστούν τον Βρετανό δικηγόρο Κέβιν Κόνροϊ και τους συνεργάτες τους, και τους Κυπρίους δικηγόρους Νεόφυτο Πυριλλίδη, Παναγιώτη Δημητρίου, Χρίστο Κληρίδη και Ανδρέα Ερωτοκρίτου.