Αρχίζει η μάχη του Ζάεφ για την συνταγματική αναθεώρηση της πΓΔΜ.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα Δευτέρα η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ, καθώς ξεκινάει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της γείτονος χώρας που θα κρίνει την επικύρωση ή μη, της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση Ζάεφ θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Η πρόταση Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ζήτησε χθες την παραίτηση Ζάεφ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας για μια κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση αλλά και για αδυναμία διαχείρισης των πολιτικών διαδικασιών.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έκανε λόγο για κυβέρνηση με χαμένη νομιμότητα, που «προσπαθεί να ανατρέψει τη βούληση των πολιτών», αναφερόμενος στη χαμηλή προσέλευση των πολιτών στο πρόσφατο δημοψήφισμα.