Πολιτιστική αντζέντα.

Στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, διοργανώνεται μια διεθνής έκθεση από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, ένας ύμνος στην απόλυτη θεά της Κύπρου, με αφιερώματα στη λογοτεχνία, τον χορό, το θέατρο αλλά και τη σύγχρονη κυπριακή εικαστική δημιουργία μεχρι τις 15 Ιανουαριου 2018 στην Λεβεντειο Πινακοθηκη στην Λευκωσια.

Η Κύπριδα των θεών και των ανθρώπων, ζωντανεύει μέσα από τον χρωστήρα μεγάλων δημιουργών, από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, στον Ρεαλισμό και τον Ιμπρεσιονισμό.

Η έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη» αποκαλύπτει την Αφροδίτη μάνα, γυναίκα, γητεύτρα και ερωμένη, ανάμεσα στον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο – μέσα από ιστορίες πάθους, ζήλειας, έριδας και πλάνης.

Δανείζουν έργα 17 μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές από Ευρώπη και Αμερική.

Με τη συνεργασία 19 Μουσείων, Πινακοθηκών και Ιδιωτικών Συλλογών από την Ευρώπη και ΗΠΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ (Προσφέρεται δωρεάν oδηγός αυτόνομης ξενάγησης ).

Το πρόγραμμα Διαδρομές και Ίχνη επισκέπτεται αυτή τη φορά τις Κέδαρες, μια μικρή κοινότητα με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και ιστορία.

Σύμφωνα με τους μύθους, κατά την αρχαιότητα ο Βασιλιάς Νικοκλής είχε την εξοχική του κατοικία στις Κέδαρες.

Κατά τη Φραγκοκρατία και τη Βενετοκρατία, οι Κέδαρες υπήρξαν κτήμα σημαντικών φεουδαρχών της Κύπρου αλλά και μελών του οίκου των Lusignan.

Οι επισκέπτες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017, θα επισκεφθούν το ανακαινισμένο Πολιτιστικό Κέντρο, θα ενημερωθούν για την παλιά εκκλησία του χωριού, τα αρχαία σπήλαια και θα γνωρίσουν την περίφημη πέτρα «Τρυπημένη», που οι κάτοικοι παλιά πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης επίσκεψη- ξενάγηση στο εργαστήριο γυαλιού του καλλιτέχνη Γιώργου Παπαδόπουλου και στο φημισμένο καφενείο γυναικών.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: ΕΔΡΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΦΟΣ2017, 08:30 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: 14:30.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 υποδέχεται αυριο το βραδυ στην πλατεια 28ης Οκτωμβριου το σχήμα του José Μaría Jiménez!

Το σχήμα αποτελείται από μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο κιθαρίστα Paco de Lucia, καθώς και μια σύνθεση φλαμένκο και τσιγγάνικης jazz.

Ο κορυφαίος μουσικός, τσιγγάνικης καταγωγής και βιρτουόζος της κιθάρας φλαμένκο γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν και συμμετέχει ενεργά στο περίφημο σχολείο Flamenco μαζί με τον Emilio Μaya ήδη από την ηλικία των 16 ετών.

Ο Jiménez συνοδεύει σε παραστάσεις μερικούς από τους πιο καταξιωμένους φλαμένκο χορευτές και τραγουδιστές, όπως οι Chonchi Heredia, Titi Flores, El Lebrijano, José Mercé, Potito, Mario Maya και Antonio Canales.

Επιπλέον, έχει συνθέσει μουσικές για τις παραστάσεις του χορευτή Nuria Cazorla με τον φλαουτίστα Omar Acosta, καθώς και το μπαλέτο Flamenco της Angela Cruz, βασισμένο στην ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών Πάφος2017 και Donostia 2016.

Με την υποστήριξη του Iνστιτούτου Θερβάντες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που Ταξιδεύει».


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

H μπάντα Zentralkapelle Berlin από τη Γερμανία και το σχήμα Windkraft Band από την Κύπρο, πραγματοποιούν συνάντηση στην Πάφο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Τα δύο σχήματα εμφανίστηκαν από κοινού στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2015 και η συνεργασία τους επαναλήφθηκε στο Βερολίνο - και εκ νέου στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 2016.

Φέτος για τρίτη φορά, οι δύο μπάντες θα ενθουσιάσουν το κοινό με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ήχους από τη γερμανική Blasmusik, γνωστές funk και pop μελωδίες, μέχρι latin και παραδοσιακούς ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να φέρουν το κοινό εγγύτερα στον ήχο των πνευστών τους και στο πνεύμα του κοινού εγχειρήματος.

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ, 20:00 και την ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στην ΚOΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΜΟΝΑΣ στις 18:00.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ