Αρχίζει το ιεροκηπειο

Έναρξη του 12ου κύκλου διαλέξεων του Ιεροκήπειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Πάφο αύριο Παρασκευή .

Θέμα της πρώτης διάλεξης με εισηγητή τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ, Κωνσταντίνο Κόμπο, είναι «Κύπρος και Ομοσπονδία».

Το Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Δήμο Γεροσκήπου και το Ράδιο Πάφος (93.7fm) θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015, στις 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου.

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη φύση της ομοσπονδίας.

Η διάλεξη θα επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα - στη φύση της ομοσπονδίας - και στη θέση της στο συνταγματικό φάσμα ειδικά ως προς τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του διεθνούς δικαίου (λαϊκή κυριαρχία, ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτησία, λειτουργικότητα, μετεξέλιξη, κεκτημένο Ε.Ε. κλ.π.).

Η ανάλυση θα εστιάσει σε διαφορετικές εφαρμογές ομοσπονδιακών μοντέλων - διαχωρίζοντας την εσωτερική συνταγματική ρύθμιση από το ζήτημα της διεθνούς υπόστασης του Κράτους.

Η πολυπλοκότητα του Κυπριακού παραδείγματος και ειδικές πτυχές του (περιουσιακό, εγγυήσεις, κεκτημένο κ.ο.κ) θα εξεταστούν κατά την παρουσίαση επιχειρώντας μια αξιολόγηση των προσδοκιών, των κινδύνων και των προοπτικών.

Τέλος, θα εξεταστεί η ιεράρχηση διαχρονικών προτεραιοτήτων δίνοντας έμφαση στη διακυβέρνηση και τη λειτουργικότητα.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ