Κλείδωσε η συμφωνία για EuroAsia Interconnector-«Ιστορικό συμβόλαιο» με Nexans.

H εταιρεία Nexans ανέλαβε το σημαντικό συμβόλαιο με το κλειδί στο χέρι αξίας 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τμήμα του EuroAsia Interconnector που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εταιρείας, ως κρίσιμο μέρος ενός ευρύτερου έργου για τη σύνδεση των δικτύων Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) 525 kV θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσμο με μήκος διπολικού μήκους 2x900 km. και θα διασχίσει τον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη άνω των 3.000 μέτρων.

Τα καλώδια Subsea HVDC Mass Impregnated θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Nexans στο Halden (Νορβηγία) και στο Futtsu (Ιαπωνία) και θα εγκατασταθούν από τα υπερσύγχρονα πλοία τοποθέτησης καλωδίων Nexans Aurora και Nexans Skagerrak.

Το EuroAsia Interconnector θα ανταλλάξει έως και 1.000 MW μεταξύ των τριών κρατών με δυνατότητα αύξησης στα 2.000 MW, που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών, και θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

θα είναι το μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης στην ιστορία, τροφοδοτώντας πάνω από 3 εκατομμύρια σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια.

Το Pole One αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028 και το Pole Two το 2029.

«Αυτό το έργο που σπάει ρεκόρ αποδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να ωθήσουμε τα όρια της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να ανταποκριθούμε σε μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία προς μια οικονομία χωρίς άνθρακα.

Η παγκόσμια στρατηγική ηλεκτροδότησης της Nexans διαδραματίζει βασικό ρόλο στο ταξίδι του κόσμου προς ένα καθαρό μηδενικό μέλλον και είμαστε ενθουσιασμένοι που επιλέξαμε να δώσουμε ζωή στην ανάπτυξη του EuroAsia Interconnector», δήλωσε ο CEΟ της Nexans, Κρίστοφερ Γκερέν.

Η διασύνδεση έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα επιτρέψει στο έργο να επωφεληθεί από τον ταχύ σχεδιασμό και την αδειοδότηση, το χαμηλότερο διοικητικό κόστος και τη συμμετοχή του κοινού.

Για να πληροί τις προϋποθέσεις ως PCI, ένα έργο πρέπει επίσης να συμβάλλει στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου, μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που μοιράζεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και απανθρακωμένες πηγές.

Ο ΑΔΜΗΕ, Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ελλάδας, παρέχει τεχνική και λειτουργική ικανότητα στο έργο διασφαλίζοντας την επιτυχή υλοποίηση.

«Είμαστε περήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση HVDC ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο που κατασκευάστηκε από τη Nexans θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ. και το Ισραήλ.

Η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας είναι ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος PCI 3.10 που τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και του Ισραήλ, δημιουργεί ασφάλεια εφοδιασμού, μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και εξυπηρετεί την «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε από την πλευρά του ο CEO του EuroAsia Interconnector Νάσος Κτωρίδης.

Τα μέρη αναμένουν την επίσημη έγκριση των ελληνικών και κυπριακών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας για παρέμβαση σε εύθετο χρόνο.

Πηγή: Sigmalive