Ενέκρινε τα 20 χιλιάδες τεστ και το επίδομα 900 ευρώ σε καλλιτέχνες το Υπουργικό.

Τη διεξαγωγή 20.000 δειγματοληπτικών διαγνωστικών ελέγχων στον χώρο της εκπαίδευσης παγκύπρια, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομος Προδρόμου, καθώς η φοίτηση στα σχολεία επαναρχίζει στις 21 Μαΐου.

Παράλληλα, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου ανακοίνωσε την παραχώρηση επιδόματος στους ανθρώπους του πολιτισμού για κάλυψη εξόδων 3μηνίας ύψους €900, ενώ ανακοινώθηκε και η επέκταση της περιόδου υποβολής αίτησης για φοιτητικό επίδομα μέχρι τις 22 Μαΐου.

Χαρακτηρίζοντας τη διενέργεια των 20.000 δειγματοληπτικών τεστ ως πολύ σημαντική για την επιστροφή στα σχολεία σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε στις δηλώσεις του πως οι εξετάσεις θα γίνουν στο προσωπικό των σχολείων, στους εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό, αλλά και σε μαθητές και9 μαθήτριες σε όλη την Κύπρο.

Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και θα καταρτιστεί πρόγραμμα τις επόμενες μέρες, συμπλήρωσε.

«20.000 πρόσωπα από τα περίπου 100.000 που έχει ο συνολικός πληθυσμός, 1 προς 5 θα υποβληθούν σε αυτό τον διαγνωστικό έλεγχο για να γνωρίζουμε, να ξέρουμε ότι πραγματικά προχωράμε σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας», είπε ο κ. Προδρόμου.

Επίδομα €900 για τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει πρόταση για την καταβολή μίας έκτακτης χορηγίας στους ανθρώπους του Πολιτισμού σε καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους της πολιτιστικής δημιουργίας.

Όπως είπε, αύριο θα αναρτηθεί στον ιστοτόπο του Υπουργείου το ειδικό έντυπο στο οποίο θα περιγράφονται οι όροι υποβολής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.

«Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τον πολιτισμό και θα παραχωρηθεί σε όσους εγκριθούν μία χορηγία η οποία αντιστοιχεί στην κάλυψη μιας 3μηνίας, με βάση τα υπόλοιπα δεδομένα που έχει ο αιτητής και με ένα ποσό €900», πρόσθεσε.

Είπε τέλος ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση για τη στιγμή κατά την οποία θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις στην πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στο Υπουργείο.