Τα παιδιά που γεννήθηκαν το καλοκαίρι έχουν πιθανότητες να είναι πιο υγιείς

Νέα μελέτη ήρθε στο φως και αποδυκνύει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν καλοκαιρί μπορεί να εξελιχθούν σε πιο υγιείς ενήλικες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο μπορούν να είναι πιο υγιείς και αυτό το γεγονός οφείλεται στο φως του ήλιου.

Οι επιστήμονες για τη διεξαγωγή της έρευνας εξέτασαν το κατά πόσο ό μήνας γέννησης είχε επίπτωση στο βάρος γέννησης, στην έναρξη της εφηβείας και το ύψος των ενηλίκων. Έτσι, λοιπόν, διαπίστωσαν πως τα παιδιά που γεννήθηκαν καλοκαίρι ήταν ελεφρώς βαρύτερα κατά τη γέννηση, ψηλότερα ως ενήλικες και άργησαν να ποεράσουν λίγο στην εφηβεία σε σχέση με αυτούς που γεννήθηκαν τους χειμερινούς μήνες.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές συνέκριναν την ανάπτυξη περίπου 450.000 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι ήταν εθελοντές σε μία βρετανική μελέτη που σχεδιάστηκε για να ρίξει φως σχετικά με την ανάπτυξη των ασθενειών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ήταν βαρύτερα κατά τη γέννηση και ψηλότερα ως ενήλικες.

Για πρώτη φορά, η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα κορίτσια που γεννήθηκαν το καλοκαίρι, μπήκαν στην εφηβεία αργότερα. Οι παράγοντες αυτοί συνδέονται με την καλύτερη υγεία στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ των μωρών που γεννιούνται τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες μπορεί να οφείλονται στο πόσο φως του ήλιου λαμβάνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι εν μέρει καθορίζεται η έκθεσή της στη βιταμίνη D.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heliyon.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ