Η πιο σημαντικές δεκαετίες της μόδας από το 1916

Η μόδα ήταν ανέκαθεν σημαντική για τη ζωή ενός ανθρώπου, ακόμα και στα παλαιότερα χρόνια.

Πολλές φορές είναι αυτά που φοράμε που εμπνέουν τους ανθρώπους για το πώς θα μας μιλήσουν και γενικά για το πώς θα μας συμπεριφερθούν. Το στυλ παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας.

Η εξωτερική εμφάνιση, καλώς ή κακώς, μπορεί να εμπνεύσει το συνομιλητή μας. Γι’ αυτό το λόγο, έχει ενδιαφέρον να δούμε το παρελθόν και πως οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν τη μόδα σε παλαιότερες εποχές.

Η μόδα μπορεί να μας πει πολλά για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, αλλά και την ιστορία κάθε εποχής. Τι φορούσαν, λοιπόν, οι άνθρωποι από το 1916 μέχρι και σήμερα;

1916-1926

Πριν από 100 χρόνια περίπου τα αρώματα έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση, καθώς εφευρέθηκαν εκείνη την περίοδο. Παράλληλα, τα μικρά μαύρα φορέματα εμφανίστηκαν, οι φούστες άρχισαν να κονταίνουν λίγο και οι κορσέδες άρχισαν να εξαφανίζονται, ενώ τη θέση τους έπαιρναν οι ζώνες. Οι άντρες, εκείνα τα χρόνια, άρχισαν να αποφεύγουν τα σμόκιν και να χρησιμοποιούν σακάκια.

1926-1936

Ήταν η χρονική περίοδος όπου οι φούστες άρχισαν να κονταίνουν ακόμα πιο πολύ, ενώ οι γυναίκες προχώρησαν στη δική της μικρή επανάσταση και άρχισαν να φοράνε παντελόνια. Εκείνη την εποχή ήταν της μόδας να τονίζονται η μέση, οι μηροί και το στήθος.

1936-1946

Τα χρόνια του πολέμου ήταν πολύ επώδυνα, ιδιαίτερα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζούσαν τον πόλεμο στο πετσί τους. Έτσι, λοιπόν, η μόδα ξεχάστηκε για λίγο, καθώς δεν αποτελούσε προτεραιότητα. Παρ’ όλα αυτά, το στυλ της εποχής αντέγραφε στοιχεία από τις στρατιωτικές στολές. Οι γυναίκες φορούσαν όσο πιο άνετο και απλό κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή.

1946-1956

Ο κόσμος, εκείνα τα χρόνια, προσπαθούσε να ξεπεράσει το πλήγμα του πολέμου, έτσι μια νέα εποχή γεννήθηκε για τη μόδα. Εμφανίστηκε ένα είδος νέου παπουτσιού, ενώ οι γυναίκες προσπαθούσαν να δείχνουν όλο και πιο θηλυκές με έντονο μακιγιάζ και με καμπύλες.

1956-1966

Τα ρούχα δημιουργήθηκαν με ένα σκοπό: να αναδείξουν τη θηλυκή πλευρά της γυναίκας. Έτσι καπέλα και αεράτα χτενίσματα εμφανίστηκαν, ενώ οι φούστες έγιναν και πάλι κοντύτερες.

1966-1976

Εκείνα τα χρόνια θεωρούνταν πιο φιλελεύθερα. Οι σχεδιαστές μόδας ήταν πολύ «προχωρημένοι» για την εποχή τους, καθώς ενθάρρυναν τον κόσμο να φοράει ότι θέλει. Τα jeans είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε εμφάνιση, ενώ οι γυναίκες άρχισαν να φοράνε μπλουζάκια.

1976-1986

Η δεκαετία του 80 ήταν αποτέλεσε σταθμό για την μόδα. Ήταν μια «χρυσή» δεκαετία όπως τη χαρακτήριζαν πολλοί. Τα φαρδιά παντελόνια, τα σανδάλια μονομάχου, οι πρώτες αθλητικές μπλούζες και τα ξεβαμμένα jeans ήρθαν για να απογειώσουν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη δεκαετία.

1986-1996

Βάτες παντού. Ήταν το σήμα κατατεθέν εκείνης της εποχής. Επιπλέον, το πανκ στυλ είχε τη τιμητική του με κολλάν, ξανθά μαλλιά, σακάκια και μεγάλα παλτό.

1996-2006

Πιο φιλελεύθερο πνεύμα επηρεάζει το ντύσιμο των ανθρώπων. Άντρες και γυναίκες γίνονται πιο τολμηροί και εκφράζονται μέσα από τα ρούχα τους.

2006-2016

Πλέον η μόδα έγινε τρόπος ζωής. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο κυνηγούν τη μόδα και αφιερώνουν ώρες και χρήματα για να απογειώσουν το στυλ τους. Το streetstyle είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις εμφανίσεις μας, πλέον, ενώ παράλληλα οι γυναίκες θέλουν να δείχνουν chic και trendy ταυτόχρονα.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ