Παγκόσμια Μέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Τα παιδιά αποδεικνύονται μαχητές ενάντια στον καρκίνο.

Κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Η 15η Φεβρουαρίου ορίστηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει μια παγκόσμια ενημέρωση για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Γενικότερα στοχεύει σε μια πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τον παιδικό καρκίνο, για τη ψυχολογική υποστήριξη αυτών των παιδιών – μαχητών, τα μέτρα πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης, καθώς και τον τρόπο στήριξης των γονέων και των παιδιών – ασθενών.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια χωρίς σύνορα. Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε παιδί σε αναπτυγμένες και μη χώρες.

Πάνω από 250.000 παιδιά νοσούν παγκόσμια κάθε χρόνο από τον καρκίνο, ενώ στοιχεία δείχνουν πως περίπου 90.000 από αυτά τα παιδιά δεν επιβιώνουν από τη νόσο. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από τα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο με τα κατάλληλα εφόδια.

Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν παγκόσμια έχουν πρόσβαση σε σωστή, σύγχρονη ιατρική φροντίδα.

Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου παιδικής ηλικίας είναι η λευχαιμία, τα λεμφώματα και οι διάφορες μορφές όγκου, οι οποίοι ονομάζονται και συμπαγείς όγκοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες η στήριξη ενός παιδιού που νοσεί δεν πρέπει να είναι μόνο υλική, αλλά και ψυχολογική. Όταν ένα παιδί αντιληφθεί και αποδεχθεί τη νόσο, τότε η ίαση της θα γίνει πιο εύκολη.

Η έγκαιρη διάγνωση στον παιδικό καρκίνο είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς δεν υπάρχει πρόληψη. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως 150.000 ζωές περίπου θα μπορούσαν να σωθούν, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και της παροχής μια εξειδικευμένης θεραπείας για όλα τα παιδιά.

Η μέρα, λοιπόν, είναι αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες, που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να επιβιώσουν και για να ζήσουν μια ζωή όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας τους.

Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με καρκίνο τότε αλλάζει ολόκληρη η ζωή του. Σταματά να έχει ως προτεραιότητα το παιχνίδι, τους φίλους του, το σχολείο. Προτεραιότητα του πλέον είναι να καταφέρει να βγει νικητής από τη νόσο, βάζοντας τη ζωή του στο δύσκολο μονοπάτι των θεραπειών.Γι’ αυτό είναι σημαντική η ψυχολογική στήριξη που μπορεί κάποιος να προσφέρει σε ένα από αυτά τα παιδιά.

Επιπλέον, η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη και στους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους, να είναι δυνατοί και να στηρίξουν όσο μπορούν τα παιδιά τους έτσι ώστε να βγουν αλώβητα από αυτή την άνιση μάχη.

Στηρίξτε τα παιδιά με καρκίνο. Μας χρειάζονται!

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ