Ποιες φωτογραφίες των παιδιών δεν πρέπει να ανεβάζετε στα κοινωνικά δίκτυα

Το φαινόμενο της «ψηφιακής απαγωγής βρεφών».

Σήμερα τα κοινωνικά δίκτυα είναι ευρέως διαδεδομένα.

Μέσα στη χαρά του ένας γονιός σίγουρα θέλει να μοιραστεί τις στιγμές με το παιδί του με όλους του διαδικτυακούς του φίλους. Τι κινδύνους, όμως, εγκυμονεί αυτή πράξη; Μα και βέβαια την υποκλοπή των φωτογραφιών από άλλους, όχι και τόσο «αθώους» χρήστες.

Το φαινόμενο της «ψηφιακής απαγωγής βρεφών» εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα σήμερα. Τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας όλο και αυξάνονται, ειδικότερα λόγω των social media. Για αυτό, γονείς την επόμενη φορά που θα θελήσετε να ανεβάσετε μια φωτογραφία του παιδιού σας σκεφτείτε το 2 φορές.

Παρ’ όλα αυτά, αν δε θέλετε να αποκόψετε εντελώς αυτή τη συνήθεια, δείτε ποια είδη φωτογραφιών πρέπει να αποφύγετε να μοιραστείτε με τον διαδικτυακό σας περίγυρο οπωσδήποτε, σύμφωνα με το «msn ευ ζην» .

1) Στην μπανιέρα ή την παραλία.

Οποιαδήποτε φωτογραφία του παιδιού που το απεικονίζει ημίγυμνο ή γυμνό, δεν έχει θέση στο προφίλ σας. Εσείς μπορεί να σκέφτεστε ότι «εδώ είναι πολύ χαριτωμένο με τα βρεγμένα του μαλλιά», ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για άλλους κακόβουλους χρήστες που ενδεχομένως συμμετέχουν σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας. Ο κίνδυνος, είτε να «πειραχτούν» οι φωτογραφίες και να χρησιμοποιηθούν σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο είτε να πέσουν στα «δίχτυα» μεμονωμένων παιδόφιλων πλέον είναι –δυστυχώς- μια μεγάλη πιθανότητα.

2) Οποιοδήποτε προσωπικό στοιχείο του παιδιού.

Είτε αυτό είναι ολόκληρο το ονοματεπώνυμό του είτε η διεύθυνση του σχολείου του, πρόκειται για προσωπικά στοιχεία που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το παιδί. Ακόμα και αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις προθέσεις των αποδεκτών των φωτογραφιών που ανεβάζουμε στον αχανή κόσμο του διαδικτύου.

3) Όταν το παιδί είναι άρρωστο.

Στο πακέτο της συνεχούς φροντίδας του παιδιού όταν είναι άρρωστο, δεν περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του τις στιγμές αυτές που νιώθει πιο ευάλωτο από ποτέ. Μπορεί απλώς να θέλουμε να μοιραστούμε με τους διαδικτυακούς φίλους μας πόσο χαριτωμένο είναι το καμάρι μας, ακόμα και όταν είναι άρρωστο, ή να ενημερώσουμε άλλους γονείς για την ίδια ασθένεια που μπορεί να απειλήσει το παιδί τους, όμως έτσι δεν σεβόμαστε την ιδιωτικότητα του δικού μας παιδιού. Ας το σκεφτούμε και αντίστροφα: θα μας άρεσε να «ανεβάσει» ένας γνωστός μας φωτογραφία μας ενώ «ψηνόμαστε» στον πυρετό; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.

4) Οποιαδήποτε φωτογραφία του παιδιού χωρίς τη θέλησή του.

Ένα απλό «κόλπο» για να αποφασίσετε ή όχι αν πρέπει να «ανεβάσετε» τη φωτογραφία του παιδιού στο Facebook είναι να αναρωτηθείτε αν, σύμφωνα με τον χαρακτήρα του, θα σας προέβαλε αντιστάσεις. Αν έχετε έστω και την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν θα ήθελε μια συγκεκριμένη –ή και όλες- φωτογραφία του να κυκλοφορήσει online, τότε έχετε την απάντηση! Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, μένει στην… αιωνιότητα, επομένως το ενδεχόμενο να σας κατηγορήσει όταν μεγαλώσει ότι ανεβάζατε στο Internet φωτογραφίες του όσο ακόμα ήταν μικρός χωρίς να είναι σε θέση να δώσει την… έγκρισή του, είναι αρκετά μεγάλο. 

5) Τις «ντροπιαστικές» του στιγμές.

Αναμφισβήτητα είναι πολύ αστείο να βλέπει κανείς φωτογραφίες με μωράκια που παίρνουν αστείες γκριμάτσες ή παιδιά που «εκπαιδεύονται» στην τουαλέτα, όμως και πάλι δεν παύουν να είναι φωτογραφίες με αμήχανες στιγμές τους που «γελάμε» εις βάρος τους, ακόμα και χωρίς κακή πρόθεση!

6) Μην ανεβάζετε φωτογραφίες άλλων παιδιών.

Αν, παρά τους κινδύνους, αποφασίσετε ότι θέλετε να κοινοποιήσετε φωτογραφίες του παιδιού στο Facebook, είστε υπεύθυνοι για την απόφασή σας. Όμως, δεν έχετε το δικαίωμα να ανεβάζετε ομαδικές φωτογραφίες της παρέας του παιδιού ή των συμμαθητών του, χωρίς την άδεια των γονιών τους. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι μπορεί να μην μοιράζεστε τις ίδιες απόψεις με τους υπόλοιπους γονείς στο συγκεκριμένο θέμα.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ