Έρευνα – Ποια επαγγέλματα μπορεί να εξαλείψουν μέχρι το 2020

Τα ρομπότ φαίνεται ότι θα μπουν για τα καλά στη ζωή μας μέχρι το 2020, καθώς άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους, αφού θα αντικατασταθούν από αυτά.

Έρευνα από την Υπηρεσία Πληροφοριών Εργασίας της Κορέας (KEIS) δημοσιοποίησε μια λίστα με 406 επαγγέλματα, τα οποία πρόκειται να εξαλείψουν μέχρι το 2020, καθώς τη θέση των ανθρώπων που εργάζονται θα καταλάβουν τα ρομπότ.

Στην αρχή της λίστας βρίσκονται επαγγέλματα όπως μπετατζής, χασάπης, παραγωγός πλαστικών, εργάτης σε εργοστάσιο, οδοκαθαριστής, λιμενεργάτης και κούριερ, σύμφωνα με την Korea Herald.

Στην κορυφή της λίστας, γενικά, βρίσκονται κυρίως χειρονακτικές εργασίες και επαγγέλματα που συγκαταλέγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα τονίζει πως επαγγέλματα που έχουν σχέση με φαντασία όπως μουσικός, συνθέτης, καλλιτέχνης, γλύπτης κλπ έχουν λιγότερες πιθανότητες να εξαφανιστούν από ρομπότ τεχνικής νοημοσύνης, με βάση πάντα τη τεχνολογία που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Στις τελευταίες θέσεις τις λίστας φιγουράρουν και πάλι επαγγέλματα που έχουν καλλιτεχνική φύση, όπως ηθοποιός, σχεδιαστής μόδας, μακιγιέρ κ.λπ.

Όπως υπογραμμίζει ο αναλυτής του KEIS, Park Ga-yeol, τα επαγγέλματα που απαιτούν κοινωνική επαφή και κοινωνικές δεξιότητες, ταλέντο και φαντασία υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην αντικατασταθούν ποτέ από τα ρομπότ. Επιπλέον, δηλώνει πως η χρήση των ρομπότ θα μπορεί να βελτιώσει την οργάνωση των κοινωνιών, αλλά ο άνθρωπος πάντα θα είναι απαραίτητος, καθώς αυτός θα οργανώνει και θα σχεδιάζει τις δράσεις τους για αυτό το ρομπότ δεν μπορούν να τον αντικαταστήσουν σε όλα τα επίπεδα.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ