Έρευνα - Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε μπάνιο συχνά;

Τα 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν δεν έχουμε καλή «σχέση» με το σαπούνι και το νερό.

Τώρα τελευταία διαβάζουμε παρά πολλά πράγματα για το μπάνιο και πόσο συχνά θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε νερό και σαπούνι. Παρόλο που σήμερα υπάρχουν δεκάδες αφρόλουτρα, σαμπουάν και πολλά είδη σωματικής υγιεινής, η γνώμη της επιστήμης διίσταται όσον αφορά τη συχνότητα του μπάνιου.

Σίγουρα κανένας δεν θα ήθελε να μυρίζει άσχημα και σίγουρα δε θα θέλαμε δίπλα μας ένα άτομο που έχει να κάνει μπάνιο μέρες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και γι’ αυτό το λόγο ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί το συζητάμε ακόμα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και αυτοί που αντιστέκονται στο σαπούνι και στο νερό και διαφωνούν με όσους υποστηρίζουν το καθημερινό μπάνιο.

Γι’ αυτό το λόγο ψάξαμε και σας βρήκαμε, μέσω της «Lifo», τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κάνουμε συχνά μπάνιο και όλα αυτά βασισμένα σε επιστημονικό άρθρο και μέσω ενός βίντεο του «Discovery News».

1) Το σώμα μας χρειάζεται τα καλά βακτήρια.

Στην επιφάνεια του σώματος μας ζουν περισσότερα από 1000 είδη καλών βακτηρίων. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, αυτά τα βακτήρια είναι καλά γιατί παλεύουν με τα κακά και κρατούν σε ισορροπία τη θερμοκρασία, αλλά και τις φυσικές διαδικασίες ενυδάτωσης του σώματος. Από την άλλη, αν δεν πλενόμαστε συχνά και αγγίζουμε με λερωμένα χέρια, ειδικά την περιοχή του προσώπου, αυτό μας κάνεις πιο ευάλωτους σε ιώσεις και μεταδοτικές ασθένειες.

2) Είμαστε επιρρεπείς σε δερματικές παθήσεις.

Όταν δεν κάνουμε μπάνιο τότε σωματικά υγρά, όπως ο ιδρώτας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και τα νεκρά κύτταρα μπορεί να μείνουν για καιρό πάνω στο δέρμα μας και έτσι προκαλούνται διάφορες δερματικές παθήσεις, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσετε και προβλήματα ακμής.

3) Κρούστες βρωμιάς στο δέρμα.

Όταν το δέρμα είναι βρώμικο τότε εμφανίζεται το Dermatitis neglecta, η επιστημονική ονομασία της κατάστασης του δέρματος όσο έχουν καιρό να κάνουν μπάνιο. Αυτή η κρούστα βρωμιάς συνήθως εμφανίζεται στους άστεγους και σημαίνει ότι κάποιος έχει να κάνει μπάνιο πάρα πολύ καιρό.

4) Μυρίζουμε άσχημα.

Αυτό δεν είναι διαπίστωση ούτε νέο. Είναι η λογική συνέπεια του όταν κάποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει σαπούνι και νερό. Παρ’ όλα αυτά, αυτό επισημαίνεται γιατί μερικοί άνθρωποι είναι σαν να μην μπορούν να μυρίσουν τον εαυτό τους και αυτό δυσχεραίνει τη συνύπαρξη τους με άλλα άτομα.

Δείτε το βίντεο από το «Discovery News» εδώ.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ