Αλώβητος ο Ερντογάν παρά τα σκάνδαλα

Μετά την καθαρή νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει και πάλι ενδυναμωμένος. Παρά τις αιτιάσεις για διαφθορά, το AKP βγαίνει αλώβητο από την κρίσιμη αυτή αναμέτρηση.

Η επόμενη ημέρα στην Τουρκία βρίσκει τον Ταγίπ Ερντογάν νικητή παρά το κύμα αποκαλύψεων για κυβερνητική διαφθορά που απείλησε να ανατρέψει την παντοδυναμία του τους τελευταίους μήνες.

Η αμείλικτη μάχη ανάμεσα στον Ερντογάν και τον ισλαμιστή ηγέτη Γκιουλέν ανέδειξε, μέσω των δημοτικών εκλογών, τον Ερντογάν καθαρό νικητή, αλλά και ειδικότερα νικητή έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί αρκετά την ευκαιρία ώστε να πάρει το πάνω χέρι στην πολιτική ζωή του τόπου μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης πολιτικής έντασης.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έκανε λάθη τακτικής, θέλοντας να αντλήσει ψήφους και πέρα από τη δική του δεξαμενή. Επέλεξε υποψηφίους στην Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη που δεν ήταν του κόμματος, κυρίως όμως παγιδεύτηκε σε ένα αντιπολιτευτικό λόγο που ουσιαστικά απαντούσε στις επιθέσεις του Ερντογάν αντί να προωθεί δικές του πολιτικές θέσεις. Έτσι τα φρούρια του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα δεν έπεσαν.

Νέες απειλές Ερντογάν ενόψει νέας προεκλογικής περιόδου

Η Τουρκία παρουσιάζει και πάλι εικόνα πόλωσης με τα παράλια να πηγαίνουν στην αντιπολίτευση και με την κεντρική Τουρκία και τον Πόντο, στους Ισλαμιστές του Ερντογάν.

Κερδισμένος, όμως, δεν ήταν μόνον ο Ερντογάν αλλά και οι Κούρδοι που μέσω των κομμάτων τους σταθεροποίησαν την παρουσία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση στις ΝΑ επαρχίες της Τουρκίας. Οι Κούρδοι, που συνομιλούν εδώ και καιρό με την κυβέρνηση ζητώντας αυτονομία και δικαιώματα, κράτησαν ουδέτερη στάση κατά την τελευταία κρίση, αλλά τώρα θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της για επίλυση του Κουρδικού.

Όμως ο επινίκιος λόγος του Ερντογάν στο μπαλκόνι μαζί με την οικογένειά του, κάθε άλλο παρά προμηνύει μια ήρεμη συμφιλιωτική μετεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός, με νέα εντολή, είναι αποφασισμένος να καταδιώξει τους αντιπάλους του μέχρις εσχάτων, πράγμα που μας προετοιμάζει για μια νέα φάση έντασης, διώξεων, μέτρων καταστολής αλλά και πιθανών νέων αποκαλύψεων μέχρι τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Αυγούστου.

Aριάνα Φερεντίνου, Κων / πολη Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

www.dw.de/