«Ήρεμος» ο Άσαντ αρνείται την επίθεση με τα χημικά

Έπειτα από τo ψυχροπολεμικό κλίμα στη G20 και την είδηση που εξαπλώθηκε «per terram per marre» ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι... διαφώνησαν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη έπειτα από δύο χρόνια σε αμερικανικό δίκτυο.

Σε συνέντευξή του στο βετεράνο δημοσιογράφο του CBS, Τσάρλι Ρόουζ, O Άσαντ αρνείται για άλλη μία φορά ότι βρίσκεται πίσω από την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά τον Αύγουστο στα περίχωρα της Δαμασκού. «Αρνήθηκε ότι έχει σχέση με την επίθεση αυτή» δήλωσε ο δημοσιογράφος στο CBS, την ώρα που η Ουάσινγκτον απειλεί τη Δαμασκό με αεροπορικές επιθέσεις κατηγορώντας την ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση. «Το σημαντικότερο πράγμα που είπε είναι ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως χρησιμοποίησα χημικά όπλα εναντίον του λαού μου", πρόσθεσε ο αμερικανός δημοσιογράφος.

Αποσπάσματα της συνέντευξης με τον σύρο πρόεδρο αναμένεται να προβληθούν το πρωί της Δευτέρας (07:00 - 09:00 π.μ.) από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ενώ όλη η συνέντευξη θα μεταδοθεί από άλλο δίκτυο, το PBS, στις 9 το βράδυ. Ο σύρος πρόεδρος επίσης «δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί επίθεση στη Συρία» αλλά ότι οι Σύροι «ετοιμάζονται όσο καλύτερα μπορούν» για το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τον Ρόουζ.

Ο Ασαντ προειδοποίησε, σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο, πως αν υπάρξει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας από τις ΗΠΑ, τότε θα υπάρξουν αντίποινα από τους συμμάχους της Συρίας. Η χώρα έχει προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσε για να αντιμετωπίσει μια επίθεση, είπε ο Ρόουζ επικαλούμενος δήλωση του Ασαντ, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημοσιογράφου εμφανίστηκε στη συνέντευξη ήρεμος.

Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφησαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση.

Σήμερα ο Ομπάμα θα εμφανιστεί σε συνεντεύξεις σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα, στο πλαίσιο της επικοινωνίας να πείσει και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ. Σήμερα επίσης θα πραγματοποιηθεί απόρρητη ενημέρωση μελών του Κογκρέσου για τα τεκταινόμενα στη Συρία.

 

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=244884&-V=articles