Μόνες οι ΗΠΑ στο κτύπημα

Σε μία δραματική απόφαση αργά το βράδυ της Πέμπτης η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης Κάμερον για εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρίσεις στην Συρία. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε πως θα σεβαστεί την απόφαση η οποία επήλθε με πλειοψηφία 13 βουλευτών και ήταν σεφέσταστα επηρεασμένη απο τις εκστρατείες σε Ιράκ και Αφγανιστάν όπου η χώρα έχασε εκατοντάδες στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ μετά απο αυτή την εξέλιξη αναμένεται να δράσουν μόνες τούς σε περιορισμένης κίμακας αεροπορικές επιδρομές οι οποίες αναμένονται να λάβουν χώρα ανα πάσα στιγμή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ, υποστήριξε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, που είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

"Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο» και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος, είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον. Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας.

«Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», πρόσθεσε. Οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδρίασαν απόψε για το θέμα της Συρίας, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους.

Η συνάντηση αυτή, που διήρκησε μόλις 45 λεπτά, έγινε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Κανείς από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών -Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Το αντικείμενο των συνομιλιών είναι το βρετανικό σχέδιο απόφασης με το οποίο θα δίνεται η έγκριση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού της χώρας.

Οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη για να εξετάσουν το σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα εγκρίνονταν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες» εναντίον της Συρίας.

 

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=145181