Προς στρατιωτική δράση στη Συρία εκτός πλαισίου ΟΗΕ κινείται η Δύση

Πληθαίνουν οι αναφορές για πιθανή χρησιμοποίηση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για επέμβαση κατά της Συρίας. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα καθορίζεται η απάντηση της Δύσης υπό τον άξονα Βρετανίας-ΗΠΑ-Γαλλίας στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, μέσω της παράκαμψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεδομένου του βέτο Ρωσίας και Κίνας σε στρατιωτική δράση.

Η αποστολή πραγματογνωμοσύνης του ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης άρχισε τη Δευτέρα, ωστόσο έχει υποβαθμιστεί η σημασία της καθώς θεωρείται πως έχουν ήδη καταστραφεί τα στοιχεία που θα επιβεβαίωναν πέραν κάθε αμφιβολίας τη χρήση χημικών όπλων. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθεωρητές είναι απίθανο να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο ως προς την απόδοση της ευθύνης για την επίθεση, η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την πιο φονική επίθεση με χημικά όπλα αφότου ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εξολοθρεύσει χιλιάδες Κούρδους 25 χρόνια πριν.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν επιρρίψει ήδη ξεκάθαρα την ευθύνη για την επίθεση στο καθεστώς Άσαντ και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής για να οριστικοποιήσουν τη μορφή και τη χρονική στιγμή της απάντησής τους που φαίνεται πως θα είναι άμεση, όπως προκύπτει από δηλώσεις και δημοσιεύματα ιδίως του βρετανικού Τύπου.Επισήμως διαψεύδεται από όλες τις πλευρές ότι έχει ήδη ληφθεί ήδη απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ωστόσο η όλη συζήτηση και οι δηλώσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνται στο αυτό το πλαίσιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις θερινές διακοπές του και επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο για να προεδρεύσει έκτακτης σύσκεψης του συμβουλίου ασφαλείας της κυβέρνησης, ενώ επίκεινται τηλεφωνικές επαφές του Αμερικανού υπουργού Άμυνας με τους ομολόγους του Βρετανίας και Γαλλίας.

Ο Κάμερον συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Συρίας. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί στρατιωτική δράση από πλευράς Βρετανίας, τα πολεμικά σκάφη της χώρας θα χρησιμοποιήσουν τις βάσεις στην Κύπρο.

Η γερμανική καγκελαρία καλεί, εν τω μεταξύ, να υπάρξει «ξεκάθαρη και ενωμένη» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων, και ο επικεφαλής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε δηλώνει πως το Βερολίνο θα «υποστηρίξει» ενδεχόμενη δράση της διεθνούς κοινότητας.

Η Ρωσία από την πλευρά της επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε στρατιωτική δράση, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει πως η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να συρθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση για τη Συρία. Η Ρωσία «δεν θα πάει σε πόλεμο με κανέναν» είπε ο Λαβρόφ ερωτηθείς τι θα πράξει η Μόσχα στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι η καταστροφή των υποδομών του Άσαντ θα τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο.

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι απαράδεκτη και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε την ίδια στιγμή αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή και θα εξακολουθήσουν να επανεξετάζουν συνεχώς την κατάσταση, όπως πρέπει»

Παρακάμπτεται το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -όπου θεωρείται βέβαιο το σινορωσικό βέτο.

«Είναι πιθανό να απαντήσουμε στη χρήση χημικών όπλων χωρίς απόλυτη ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Θα υποστήριζα ναι, καθώς αλλιώς θα ήταν αδύνατο να αντιδράσουμε σε τέτοια εγκλήματα, και δεν νομίζω ότι αυτή είναι μία αποδεκτή κατάσταση» δήλωσε ο Χέιγκ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς άφησε να εννοηθεί πως το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε ορισμένες περιστάσεις. Σύμφωνα με τη Γαλλία, η Δύση θα αποφασίσει τις «επόμενες ημέρες», και συγκεκριμένα «εντός της εβδομάδας», για τη μορφή της απάντησης που θα δώσει, όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο Λοράν Φαμπιούς. Θα υπάρξει «κατάλληλη απάντηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Αναγνώρισε πως η απουσία στήριξης του ΟΗΕ είναι προβληματική, όμως τόνισε: «Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές. Η μόνη επιλογή που δεν μπορώ να φανταστώ είναι να μην κάνουμε τίποτα».

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να περάσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είπε την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ-Αλιό, αν και απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση ενέργεια εκ μέρους του Παρισιού. Την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου αναφέρουν πως έχει φτάσει η στιγμή για αμερικανική στρατιωτική δράση, με τον Λευκό Οίκο να τελεί υπό πίεση για να δράσει στη βάση της διακήρυξης του Μπαράκ Ομπάμα ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ομπάμα έχει ήδη ενημερωθεί από το στρατιωτικό επιτελείο για όλες τις διαθέσιμες επιλογές και η Ουάσινγκτον έχει ήδη ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν δράση στη Συρία μόνο σε συνεννόηση με τη διεθνή κοινότητα και εντός νόμιμου πλαισίου, αρνούμενος να μιλήσει για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιλογές ή εάν μπορεί να θεωρείται επικείμενη μία στρατιωτική απάντηση. Την ίδια στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακέιν υπογράμμισε ότι μία «αληθινή» απάντηση από τις ΗΠΑ στην επίθεση δεν είναι ανάγκη να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στρατιωτικές επιλογές επί τάπητος στο Αμάν της Ιορδανίας

Διήμερη σύνοδος των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων δέκα δυτικών και μουσουλμανικών χωρών αρχίζει, εν τω μεταξύ, στο Αμάν της Ιορδανίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία. Στη σύνοδο μετέχουν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του ΟΗΕ στρατηγός Ντέμπσεϊ και οι ομόλογοί του Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Τουρκίας (σουνιτικές χώρες που έχουν στηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση), Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Καναδά. Η Άγκυρα έχει ήδη δηλώσει ότι θα συμμετέχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας, ακόμη και αν δεν επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση για κοινή δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε τη Δευτέρα πως ήδη 30 χώρες συζητούν πώς θα ενεργήσουν εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δράσει εντός ή εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Το συριακό καθεστώς απορρίπτει σταθερά ότι έχει κάνει χρήση χημικών όπλων και προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σχέδια στρατιωτικής επέμβασης είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.

«Αν κάποιος ονειρεύεται να κάνει τη Συρία ανδρείκελο της Δύσης, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» δήλωσε ο ίδιος Άσαντ σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση. Η ίδια η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να «μην επαναλάβει» το Ιράκ στη Συρία. Οι επικεφαλής διπλωματίας Ρωσίας και ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Τζον Κέρι εξέφρασε στον Σεργκέι Λαβρόφ τη «βαθιά ανησυχία» της Μόσχας για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής απάντησης

 

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/159092/pros-stratiotiki-drasi-sti-syria-ektos-plaisiou-oie-kineitai-i-dysi#sthash.S5EOgQFX.dpuf