Οι γιαγιάδες της Λέσβου που προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης

Πριν από μερικούς μήνες τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν με φωτογραφίες τριών υπέροχων γιαγιάδων να φροντίζουν με στοργή ένα βρέφος που βρέθηκε στις ακτές της Λέσβου, λόγω του απάνθρωπου πόλεμου που μαίνεται στη Συρία.

Οι γιαγιάδες περιέθαλψαν πάρα πολλούς πρόσφυγες, αλλά η φωτογραφία που έκανε το γύρο του διαδικτύου ήταν αυτή με τη μια από τις τρεις να ταΐζει με μπιμπερό ένα μωράκι που μόλις είχε φθάσει με τη μητέρα του στο νησί, πρόσφυγες και αυτοί.

Βλέποντας τη φωτογραφία χίλια μύρια συναισθήματα με πλημμύρισαν, καθώς η εικόνα ξεχείλιζε ανθρωπιά.

Τι μπορώ να πω όμως εγώ; Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις! Έτσι δε λένε;

Εγώ, λοιπόν, πιστεύω ότι η εν λόγω εικόνα ισούται με εκατομμύρια λέξεις, μη σας πω και δισεκατομμύρια.

Όταν κοιτάς τις τρεις αξιαγάπητες γιαγιάδες, λες μακάρι να μπορούσα να βρεθώ και εγώ εκεί, να μπορούσα να ήμουν μέρος αυτής της φωτογραφίας ακόμα και αν καθόμουν σε μια μικρή γωνιά για να τις παρατηρώ απλά. Να παρατηρώ το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν.

Οι τρεις γιαγιάδες αξίζουν και με το παραπάνω το Νόμπελ και όχι μόνο αυτές, αλλά και οι υπόλοιποι απλοί άνθρωποι που βρέθηκαν στις ακτές της Ελλάδας και περιέθαλψαν με αγάπη και στοργή ανθρώπους ξεριζωμένους , που εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους επειδή κάποιοι άλλοι αποφάσισαν γι’ αυτούς.

Εμείς βρήκαμε τις τρεις υπέροχες γιαγιάδες και σας τις παρουσιάζουμε.

Πρόκειται για την κ. Αιμιλία Καμβύση 85 χρόνων, μαζί με δύο φίλες της, τις κυρίες Ευστρατία και Μαρίτσα Μαυραπίδου, 89 και 85 ετών αντίστοιχα, οι οποίες είναι κάτοικοι Λέσβου.

Οι εν λόγω κυρίες, λοιπόν, έγιναν σύμβολα εθελοντισμού και αλτρουισμού.

Η κ. Καμβύση ήταν η γιαγιά της πολυσυζητημένης φωτογραφίας της Λέσβου που κρατούσε στα χέρια της το προσφυγόπουλο.

Με την πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης, η γιαγιά Αιμιλία «εκπροσωπεί όλες τις γυναίκες που στάθηκαν σα μάνες για τα προσφυγόπουλα που φτάνουν στην Ελλάδα», σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφουν οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών της κατατεθείσης πρότασης.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ