Ψηφίστηκαν τα μνημονιακά νομοσχέδια

Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, τα επτά μνημονικά νομοσχέδια και ως εκ τούτου ενισχύεται η θέση της κυβέρνησης ενόψει της αξιολόγησης απο την τρόικα της εφαρμογής του μνημονίου στις 17 Ιουλίου.

Με την ομόφωνη ψήφιση της ολομέλειας, ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων έκδοσης Κυπρίων σε άλλες χώρες, για αδικήματα που διέπραξαν πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τροποποίηση του συντάγματος για μη εξαίρεση των δικαστών από τις μειώσεις μισθών αναβλήθηκε. Η ολομέλεια σήμερα, ψήφισε 7 νομοσχέδια, που αφορούν τη μεταφορά της πρωτοβάθμιας εποπτείας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτω ν στην Κεντρική τράπεζα, της παράτασης προθεσμίας καταβολής φόρου ακίνητης περιουσίας από 30 Σεπτεμβρίου σε 15 Νοεμβρίου, μείωση προστίμων καταβολής ΦΠΑ από 10% στο 5% και εναλλαξιμότητα στη δημόσια υπηρεσία.

Επίσης, η ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα την παραχώρηση κουπονιών αντί επιταγής στους αιτητές πολιτικού ασύλου και χρηματικό ποσό 40 ευρώ μηνιαίως για τους ενήλικες και 10 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο. Τη σημερινή συνεδρίση, σημάδεψε τηλεφώνημα για βόμβα στη βουλή, που τελικά αποδείχθηκε φάρσα.

Η Ολομέλεια ενέκρινε το νομοσχέδιο για το Συνεργατισμό το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Κεντρική Τράπεζα να εκδίδει δεσμευτικές οδηγίες προς την υπηρεσία Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρείων για σκοπούς παρέμβασης και της λήψης εποπτικών μέτρων στα ΣΠΙ.

Παράλληλα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο επιμηκύνεται η περίοδος της καταβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας από την 30η Σεπτεμβρίου στην 15η Νοεμβρίου του 2013.

Επιπλέον εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος. Αίρονται επίσης οι περιορισμοί στις αποσπάσεις των δημόσιων υπαλλήλων, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ψηφίστηκε παράλληλα το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μείωση ή κατάργηση του πρόσθετου φόρου και τόκου για περιορισμένο χρονικό διάστημα

 

Πηγή: MEGA TV