Αλλάζουν οι τιμές των φαρμάκων
- Published Date
Στη διαδικασία επικαιροποίησης των τιμών των φαρμάκων έχουν μπει ήδη οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του κράτους, ενώ ταυτόχρονα -όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ»- τίθενται προς συζήτηση και διάφορα σενάρια που έχουν ετοιμαστεί και αφορούν την επαναξιολόγηση και αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των πρωτότυπων συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων.
Σχετικές επιστολές έχουν σταλεί σε όλους τους εισαγωγείς φαρμάκων, οι οποίοι καλούνται να προμηθεύσουν τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες με τις χονδρικές τιμές των προϊόντων που εισάγουν ώστε να γίνει η προετοιμασία για τον νέο επικαιροποιημένο τιμοκατάλογο.
Η αποστολή των επιστολών, καθώς και η έναρξη της διαδικασίας επικαιροποίησης του τιμοκαταλόγου των φαρμάκων του ιδιωτικού τομέα, ήταν αναμενόμενη, αφού -όπως και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες επισημαίνουν, βάσει των κανονισμών, η όλη διαδικασία θα πρέπει να αρχίζει έξι μήνες πριν την εφαρμογή των νέων τιμών. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο νέος τιμοκατάλογος θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2015, η επικαιροποίηση θα πρέπει να αρχίσει από τον Ιούλιο του 2014.
Στο μεταξύ, και παρά το γεγονός ότι με τις εν λόγω επιστολές οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ζητούν μεταξύ άλλων τις χονδρικές τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων στις χώρες αναφοράς του σύστηματος τιμολόγησης, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση για αλλαγές, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων έχει αρχίσει ανεπίσημα και η συζήτηση για ενδεχόμενο αλλαγής των χωρών αναφοράς που η Κύπρος χρησιμοποιεί για τον καταρτισμό του τιμοκαταλόγου. Μάλιστα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν θέσει προς τους εμπλεκόμενους κάποια σενάρια προς μελέτη και συζήτηση.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/207111/allazoun-oi-times-ton-farmakon#sthash.RHrlwQmH.dpuf
