Ρεύμα εκατομμυρίων ευρώ στα κατεχόμενα

Ποσό πέραν του €1 εκατ. σε ηλεκτρικό ρεύμα χάνει η ΑΗΚ κάθε χρόνο από τις περιοχές Πύλα και Πέργαμος, με τους Τουρκοκύπριους της περιοχής να απολαμβάνουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και να στήνουν μπίζνες στις πλάτες της ΑΗΚ.

Το γεγονός επιβεβαιώνει σε απαντητική του επιστολή, ημερ. 18/6/2014, προς τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας. Όπως αναφέρει, «η ανείσπρακτη κατανάλωση συνεχίζεται μόνο στις περιοχές της Πύλας και του Περγάμους.

Στην περιοχή της Λουρουτζίνας η κατανάλωση είναι αμελητέα από το 2012 και μετά. Η συνολική αξία της ανείσπρακτης κατανάλωσης στις προαναφερόμενες περιοχές ξεπερνά το €1 εκατ. τον χρόνο».

Ειδικότερα, στο μεικτό χωριό Πύλα, που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί του πληρώνουν κανονικά του λογαριασμούς τους στην ΑΗΚ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν τους εξοφλούν.

Για υπολογισμό της ολικής κατανάλωσης των Τουρκοκυπρίων αφαιρείται η κατανάλωση των Ελληνοκυπρίων από την ολική κατανάλωση του χωριού, καθώς και κάποια αναλογία από την κατανάλωση του οδικού φωτισµού. Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα της ΑΗΚ προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, ταυτόχρονα ενοικιάζουν τα υποστατικά τους σε ξένους υπηκόους ή και σε Ελληνοκύπριους, µη κατοίκους Πύλας, για εμπορικούς σκοπούς, όπως για κέντρα διασκέδασης, υπεραγορές, φούρνους, καζίνο κ.λπ.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην αύξηση της ανείσπρακτης κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην αξιοπιστία του δικτύου διανομής λόγω της συνεχούς αύξησης του ζητούμενου φορτίου. Απαίτηση της ΑΗΚ είναι όπως όλοι οι κάτοικοι της Πύλας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, γίνουν πελάτες της, σύμφωνα µε την υφιστάμενη διαδικασία. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει ο κάθε καταναλωτής να υποβάλει σχετική αίτηση για έλεγχο της εγκατάστασής του.

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/206572/reyma-ekatommyrion-evro-sta-katechomena#sthash.smE2JioZ.dpuf