Το Υπουργείο Μεταφορών θα συντονίσει σχεδιασμό δημοσίων μεταφορών για φοιτητές.

Το Υπουργείο Μεταφορών συμφώνησε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ότι θα αναλάβει τον συντονισμό του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών προκειμένου να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί αποτελεσματικό δίκτυο υπεραστικών μεταφορών με δημόσιες συγκοινωνίες προς Λευκωσία και Λεμεσό για τους φοιτητές των δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση της ανάγκης συχνότερων δρομολογίων των υπεραστικών και αστικών λεωφορείων από και προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, που ενέγραψαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Παιδείας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε πως με το υφιστάμενο σύστημα δημοσίων υπεραστικών μεταφορών υπάρχει ταλαιπωρία των φοιτητών, καθώς ένας φοιτητής πρέπει να αλλάξει και να ξανά αλλάξει λεωφορείο ώστε να μπορέσει να μεταβεί στο πανεπιστήμιο που φοιτά.

Με αυτό δεδομένο ζητήσαμε οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναζητήσουν τρόπους σχεδιασμού αποτελεσματικού δικτύου μεταφοράς προς στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου, είπε.

Πρόσθεσε πως η συζήτηση στην Επιτροπή έφερε νέες εισηγήσεις και τη διαπίστωση ότι απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός που θα περιλάβει και τις νέες συμβάσεις των δημοσίων λεωφορείων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, στον νέο σχεδιασμό θα πρέπει να περιληφθούν οι θέσεις και ενδεχομένως υποχρεώσεις των παροχέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι εισηγήσεις των φοιτητικών οργανώσεων και η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε ο σχεδιασμός να είναι εφαρμόσιμος και να αποδώσει το προσδοκώμενο όφελος.

Αφού ανέφερε ότι στη συνεδρία τέθηκε και θέμα επιδότησης των κομίστρων, είπε επίσης πως διευκρινίστηκε ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά απαιτείται λειτουργικό σύστημα δημόσιων μεταφορών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε πως η δημιουργία δρομολογίων λεωφορείων για μεταφορά των φοιτητών θα επιλύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οικογένειες από τις επαρχίες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Αναφέροντας πως με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα το κόστος για την οικογένεια του φοιτητή για ενοίκια και τις αναγκαίες υπηρεσίες κυμαίνεται από 1000 μέχρι 1500 ευρώ το μήνα, είπε πως με ένα αποτελεσματικό σύστημα μεταφορών και επιδοτούμενη κάρτα διακίνησης του φοιτητή το κόστος μπορεί να μειωθεί από τα 50 μέχρι τα 100 ευρώ τον μήνα.

Ο κ. Κέττηρος είπε ακόμα πως αν μπορέσει να γίνει τέτοια ρύθμιση θα εφαρμοστεί πίεση προς τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να μειώσουν τα ενοίκια.

Πηγή:ΚΥΠΕ