Στα μαχαίρια Προεδρικό και ΑΚΕΛ για το Κυπριακό.

Σφοδρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ με φόντο το Κυπριακό ξέσπασε μόλις τρεις μέρες πριν από τη συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών την ερχόμενη Δευτέρα και μια βδομάδα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα ανέφερε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του Προεδρικού.

Απαντώντας στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου διερωτήθηκε σε τι εξυπηρετεί, μερικές μόλις μέρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και ενώ ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να προετοιμαστεί αυτή η συνάντηση, το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει τον Πρόεδρο και την ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να δει τα όσα κάνει η Τουρκία.

«Προκαλεί πραγματικά αλγεινή εντύπωση το ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της Τουρκίας στη θάλασσα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα το παράνομο κατοχικό καθεστώς απειλεί με εποικισμό την Αμμόχωστο και με σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, να επιλέγει να αμφισβητεί και να επιτίθεται προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

«Είναι μάλιστα απορίας άξιο», συνέχισε, «ότι αυτή η επίθεση γίνεται δημόσια λίγες μόλις μέρες πριν τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ενώ ήδη ο Προέδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να προετοιμαστεί η εν λόγω συνάντηση».

«Είναι», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «πραγματικά πολύ βαρύς ο χαρακτηρισμός που θα ταίριαζε στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ακιντζί, να καταλογίζει ευθύνες στον Πρόεδρο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη υπόσκαψη, την ώρα που η Τουρκία επιτίθεται από τη θάλασσα και κλιμακώνει προκλήσεις, απειλές και εκβιασμούς για την Αμμόχωστο, ο κ. Κυπριανού να καταλογίζει στον Πρόεδρο ‘φοβικά σύνδρομα’.

Ας πει καθαρά ο κ. Κυπριανού: η επιλογή και πρότασή του είναι αντί ‘φοβικά σύνδρομα΄ και ΄φόβος’, το ΄θάρρος’ να ενδώσουμε στις τουρκικές αξιώσεις;» «Διερωτόμαστε», τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «γιατί άραγε το ΑΚΕΛ αντί να στραφεί εναντίον της Τουρκίας που επιτίθεται στην Κύπρο και επιδιώκει να ναρκοθετήσει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες επανέναρξης διαπραγματεύσεων, γιατί δεν επικεντρώνεται στις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που δηλητηριάζουν το κλίμα, και προτιμά με ζήλο να επικρίνει τον Πρόεδρο και να αμφισβητεί τις ελληνοκυπριακές θέσεις;

Θα πρέπει, εξάλλου, να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Κυπριανού όταν αποδίδει ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διχοτόμηση, εννοεί δηλαδή ότι και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος επί μακρόν διαπραγματεύτηκε το Κυπριακό με τον κ. Ταλάτ, αλλά δεν υπήρξε λύση, φέρει τέτοια ευθύνη;

Διότι σύμφωνα με τη λογική και τους ισχυρισμούς του κ. Κυπριανού, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε Πρόεδρος που άφησε την Κύπρο κατεχόμενη και διχοτομημένη».

«Για να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους παραλογισμούς», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «θα πρέπει ο κ. Κυπριανού να αντιληφθεί επιτέλους ότι υπάρχουν όρια στην αντιπολίτευση και ότι όσον αφορά ειδικά το εθνικό θέμα πρέπει να σταματήσει αυτός ο παροξυσμός και ο κατήφορος.

Είναι πραγματικά ένας ατέρμονος κατήφορος όταν ο κ. Κυπριανού επιλέγει να αγνοεί ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επικαλείται εγγυήσεις για να καταπατήσει και να υφαρπάξει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βγαίνει εκτός του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μακριά από τις όποιες προσωπικές, κομματικές, ή άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η τοποθέτηση του κ. Άντρου Κυπριανού, θα προσέλθει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με μοναδικό στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ περί συνολικής υπαναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το Κραν Μοντανά, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το πλαίσιο του Γ.Γ. των ΗΕ ήταν εκείνο που οδήγησε την Τουρκία στο Κραν Μοντανά να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις και να μην καταλήξουμε σε μια συμφωνία.

Το πλαίσιο του Γ.Γ. ήταν εκείνο που είχε κάνει τον κ. Τσαβούσογλου να μας λέει ότι θα πρέπει να πάψουμε να ονειρευόμαστε.

Αν το ΑΚΕΛ ακόμα δεν γνωρίζει αυτά τα γεγονότα, αν δεν γνωρίζει ποια είναι εκείνη η πλευρά, η οποία αποφεύγει με κάθε τρόπο να συζητήσει και να τεθούν στο τραπέζι τα θέματα της Ασφάλειας, τότε θα πρέπει να επανεξετάσει συνολικά τη στάση του».

«Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφής, από την επόμενη του Κραν Μοντανά ζητούσε και ζητά, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες, επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Το ΑΚΕΛ δεν βλέπει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά επανάληψη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία στέλλει τον στόλο της να απειλεί στην Κύπρο;»

Ερωτηθείς πού αποδίδει το Προεδρικό αυτή την κριτική του ΑΚΕΛ, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο κ. Προδρόμου απάντησε «διερωτόμαστε.

Σε τι εξυπηρετεί, δημόσια, μερικές μόλις μέρες πριν τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, και ενώ ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να προετοιμαστεί αυτή η συνάντηση, το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει τον Πρόεδρο και την ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να δει τα όσα κάνει η Τουρκία».