
Παραιτείται ο Μητροπολίτης Κιτίου.
- Published Date

Έτοιμος να υποβάλει την παραίτηση του φαίνεται να είναι ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, στην επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που θα γίνει στις 19 Ιουνίου.
Ο Κιτίου Χρυσόστομος που είναι 81 χρόνων συμπληρώνει φέτος 46 χρόνια αρχιερατείας στη Μητρόπολη Κιτίου και εξέφρασε προ καιρού την επιθυμία να παραδώσει τον επισκοπικό θρόνο.
Σύμφωνα με τα πρώτα σενάρια για τη διαδοχή του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, είναι τον μητροπολιτικό θρόνο να αναλάβει ο νυν επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος.
Ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να επιδείξουν δύο ακόμα τουλάχιστον αρχιμανδρίτες.
Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να παρθούν από την Ιερά Σύνοδο.
Σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου η διαδικασία εκλογής μητροπολιτών αποτελείται από δύο στάδια.
Πρώτον, την κατάρτιση Τριπρόσωπου με καθόλα μυστική ψηφοφορία από τον λαό Δεύτερον, την εκλογή του Μητροπολίτης από την Ιερά Σύνοδο.
Δηλαδή στην περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου θα διεξαχθούν εντός 40 ημερών από την κένωση του θρόνου εκλογές σε όλες τις ενορίες της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακάς και ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει τον εκλεκτό για τον επισκοπικό θρόνο.
Τα τρία ονόματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα βρεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν τον νέο μητροπολίτη με μυστική ψηφοφορίας.