Κινδυνεύει με φυλάκιση ο εκδότης και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Σενέρ Λεβέντ.

Μετά από έναν και πλέον χρόνο εκδίκασης της αγωγής που ο τέως Τούρκος «πρέσβης», Ντεριά Κανμπάι είχε καταθέσει εναντίον της Αφρίκα για την καρικατούρα/φωτομοντάζ με το αρχαίο ελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνεται σήμερα στις 14.00 η απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Αφρίκα, που δημοσιεύει φωτογραφία με το άγαλμα της θεάς της δικαιοσύνης Θέμιδας με κλειστά τα μάτια (το άγαλμα της τυφλής δικαιοσύνης) και διάφορα παλιότερα πρωτοσέλιδα που αφορούσαν την ακρόαση της υπόθεσης, δίδει στοιχεία για την αγωγή.

Όπως γράφει, η καρικατούρα/φωτομοντάζ είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα στις 2 Δεκεμβρίου 2017 με τον υπέρτιτλο σε αυτή

«Με τα ελληνικά μάτια».

Στη εκδίκαση της υπόθεσης, που αντιμετωπίζεται σαν ένα μια υπόθεση φόνου – σύμφωνα με την εφημερίδα – έχουν καταθέσει από την πλευρά της κατηγορούσας αρχής 25 μάρτυρες, κυρίως από τον «πανεπιστημιακό» χώρο, ενώ η υπεράσπιση κάλεσε 14 μάρτυρες.

Σημειώνεται ότι την αγωγή κατάθεσε o Ντερία Κανμπάι «εκ μέρους του λαού» και περιλάμβανε τις κατηγορίες για επίθεση εναντίον ηγέτη ξένης χώρας και πρόκλησης χάσματος μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Κατηγορούμενοι ήταν για την Αφρίκα, οι Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

Δικηγόροι η Μινέ Ατλί και ο Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο οποίος ήταν «δικαστής» στην υπόθεση, αλλά παραιτήθηκε και έγινε δικηγόρος υπεράσπισης.

Η Αφρίκα σημειώνει ότι ο τέως «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ως το άτομο κατέθεσε την αγωγή, κλήθηκε στο «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας αλλά δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει.

Στο σημερινό του άρθρο ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι σήμερα είναι η πιο κρίσιμη μέρα για την ζυγαριά της δικαιοσύνης.

Σημειώνει δε ότι η υπόθεση κατατέθηκε εναντίον της Αφρίκα μετά την επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδα τον Ιανουάριο πέρυσι.

Οι μάρτυρες κατηγορίας που κλήθηκαν σε αυτή τη δική, αναφέρει ο κ. Λεβέτν, δεν ήξεραν καν ποιος ήταν ο Κουτλού Ανταλί και ήταν όλοι καθηγητές, πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί από την Τουρκία (που εργάζονται στα κατεχόμενα).

O Σενέρ Λεβέντ θεωρεί σημαντική την σημερινή απόφαση για την εφημερίδα του από την άποψη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον ξένων ΜΜΕ που παρακολουθούν την δίκη, ο κ. Λεβέντ γράφει ότι χθες τον πήραν από το BBC και ήθελαν πληροφορίες, ενώ την υπόθεση παρακολουθούν από κοντά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η οργάνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Οι συντεχνίες των Τ/κ δασκάλων και των εργαζομένων στον Τύπο κάλεσαν όσους «πιστεύουν στην δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» να βρίσκονται το μεσημέρι, την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης, έξω από το «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας.

Η 16η Μαΐου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου στην τ/κ πλευρά, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο συντεχνιών που υπογράφουν οι Σενέρ Ελτζίλ και Αλί Κισμίρ.

«Αυτοί που λένε ‘αυτή η χώρα είναι δική μας’ και στηρίζουν την κυπριακή ταυτότητα και κουλτούρα, πρέπει να δείξουν πόσο ξεκάθαροι είναι σε αυτόν τον αγώνα», σημειώνουν οι δύο συντεχνίες.