Στην Κίνα ο Πρόεδρος για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Σειρά από διμερείς επαφές με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, θα έχει στην Κίνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την χώρα, όπου θα συμμετάσχει στο Φόρουμ Κορυφής για τον Δρόμο του Μεταξιού.

Παράλληλα, θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Χι Ζιγιάνκ ενώ θα υπογραφούν δύο Μνημόνια Συναντίληψης.

Στόχος είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη πολύ καλών σχέσεων με την Κίνα.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί σήμερα για την Κίνα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χι Ζινπίνκ, προκειμένου να συμμετάσχει στο Β΄ Φόρουμ Κορυφής Belt and Road, για τον Δρόμο του Μεταξιού».

Πρόκειται, είπε, για μια πολύ σημαντική διεθνή συνάντηση με κύριο αντικείμενο τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τις μεταφορές και τη συνδεσιμότητα. Στο Φόρουμ αυτό θα συμμετάσχουν ηγέτες 40 κρατών και κυβερνήσεων.

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, η Κύπρος, ως μια χώρα που ανέκαθεν υπήρξε κόμβος εμπορίου και είχε περίοπτη θέση στη διεθνή συνδεσιμότητα, ενώ τώρα πια εντάσσεται και στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, έχει και σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναπτύξει τη θέση της και να προβάλει πλεονεκτήματα ως κράτος– μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη νέα αναβαθμισμένη σχέση Ευρώπης – Ασίας η οποία καλλιεργείται με αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Κίνας.

Στο Φόρουμ θα εκπροσωπηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ταυτόχρονα εκεί θα βρίσκεται και ο Επίτροπος Ενέργειας Μάρο Σεφέροβιτς.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κύπρος, με γνώμονα πάντα τους διεθνείς κανόνες και τις λειτουργίες των δίκαιων συναλλαγών και εμπορίας και της διαφάνειας, υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού, One Belt-One Road, που ξεκίνησε στην Κίνα από το 2013 και μετονομάστηκε σε Belt and Road Initiative, διότι «διαβλέπουμε ότι μέσα από πολυμερείς συνεργασίες και την αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα, στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, προκύπτουν πλεονεκτήματα για τη χώρα μας και την ευημερία του λαού μας».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στην Κίνα η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας θα υπογραφούν δύο Μνημόνια Συναντίληψης:

Εκπαίδευσης και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2019-2022, και Συνεργασίας στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού – Οικονομικής Ζώνης και Ναυτικής Συνεργασίας για τον 21ο αιώνα Silk Road Initiative.

Υπενθύμισε ότι με την Κίνα το τελευταία διάστημα έχουν υπογραφεί Συμφωνία Έκδοσης, Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Ανώτερης Εκπαίδευσης, Πρωτόκολλο Συνεργασίας για Εξαγωγή Γαλακτοκομικών Προϊόντων της Κύπρου προς την Κίνα, και Μνημόνιο ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας. Αναφορικά με τον Υφυπουργό Τουρισμού, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα έχει σειρά διμερών επαφών στο πλαίσιο της προβολής της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, αλλά και της προαγωγής της συνδεσιμότητας με την πολύ μεγάλη κινεζική αγορά μέσω και της περιφερειακής συνεργασίας με άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Χι Ζιγιάνκ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Εκπρόσωπος, αποσκοπεί στην περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη πολύ καλών σχέσεων με την Κίνα και στην αναζήτηση τομέων αιχμής, όπου μπορεί να προωθηθεί η διμερής με αμοιβαίο όφελος συνεργασίας, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι πολιτιστικές συναλλαγές, ο τουρισμός, οι επενδύσεις και η συνδεσιμότητα, είτε στη βάση της ισχυρής παρουσίας της Κύπρου στη διεθνή ναυτιλία είτε στις αερομεταφορές που είναι ένας κρίσιμος τομέας συνδεσιμότητας για τη χώρα μας.

Έχοντας δεδομένη τη θέση της Κίνας ως δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο σήμερα, σημείωσε, ο Πρόεδρος προσβλέπει σε θετικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα και «στη βάση της πάγιας πολύ καλής συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, με την Κυπριακή Δημοκρατία να υποστηρίζει τη θέση της «μιας Κίνας» στο διεθνές σύστημα και την Κίνα να διατηρεί μόνιμη θέση αρχών για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων-ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Χι Ζιγιάνκ για τις προσπάθειές του να αξιοποιήσει την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. και να επιτύχει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και θα ζητήσει την υποστήριξή του Προέδρου της Κίνας, τόσο για την προσπάθεια να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να αξιοποιηθεί στη λύση το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και για τη διατήρηση του ρόλου και της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με Εκπρόσωπο της ανώτατης ηγεσίας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι με την ευκαιρία της συμμετοχής στο Φόρουμ Κορυφής και την παρουσία πολλών ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, και στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης και πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής που αναπτύσσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει διευθετηθεί και συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη νέα αυτή συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά και για την ετοιμότητα του ιδίου και της πλευράς μας να αξιοποιηθούν οι έξι παράμετροι που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας κ . Γκουτέρες, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί πραγματική ανεξάρτητη, χωρίς εγγυήσεις και εξαρτήσεις, μια λειτουργική ευρωπαϊκή πολιτεία.

Θα αναφερθεί επίσης και στο ρόλο που μπορεί να παίξει για τη λύση του κυπριακού, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε, όπως και στην κρισιμότητα της διατήρησης της αποστολής και του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αξιοποιήσει την παρουσία τους στο Πεκίνο και στο Φόρουμ για να έχει και άλλες διμερείς συναντήσεις όπως συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βιετνάμ, ενώ άλλες συναντήσεις θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.