ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

Το ΓεΣΥ αποτελεί μια τεράστια κοινωνική και πολιτική μεταρρύθμιση που θα απογειώσει το κράτος Προνοίας και θα περιορίσει το κράτος παροχών και κομματοκρατίας.

Αυτό ήταν και είναι το ζητούμενο και για αυτό το ζητούμενο κάποιοι Κύπριοι αγωνίζονται σκληρά για πολλά χρόνια.

Ωστόσο βλέπουμε ξεκάθαρα ότι το όραμα τούτο προσκρούει σε σειρά τεχνοκρατικών, οικονομικών και επιστημονικών ζητημάτων – διαφορών, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν τάχιστα μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

Τονίζουμε ότι οι γιατροί έχουν το δικαίωμα αν θέλουν να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, αλλά και ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει και επικουρική ασφάλιση για να πηγαίνει στο ιατρό του ως ιδιώτης ασθενής εάν το επιθυμεί.

Σημειώνουμε ότι ο ιατρός που θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό μισθό που θα καθοριστεί, και από εκεί και πέρα να λαμβάνει επίδομα παραγωγικότητας και ενεργού εφημερίας για να εργάζεται όσο πιο καλά και σωστά γίνεται.

Ένα από τα σημεία τριβής είναι εάν ο ΟΑΥ θα μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από τους ιδιώτες ιατρούς.

Δηλαδή εάν ένας ασθενής που είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΥ θα μπορεί να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη ιατρό, θα παίρνει το «μερτικό» του από όσα προνοεί το σχέδιο υγείας –δηλαδή για όλες τις ιατρικές πράξεις οι οποίες είναι ήδη κοστολογημένες - και να συμπληρώνει από εκεί και πέρα την διαφορά.

Νομίζουμε ότι τούτο οφείλει να επιλυθεί αφού προνοείται και από την οδηγία της ΕΕ για την διασυνοριακή περίθαλψη.

Σημεία τριβής υπάρχουν πολλά και οι αδυναμίες του Νόμου έχουν επισημανθεί.

Σημασία έχει να διορθώνουμε την κάθε αδυναμία του Νόμου που αναφύεται και να προχωράμε αποφεύγοντας τους σκοπέλους των στρεβλώσεων.