Τουρκία παραβιάζει τους κοινούς κανόνες στις διακρατικές σχέσεις.
- Published Date
Ξεκίνησαν στην Άγκυρα (19-20 Δεκεμβρίου 2018) οι εργασίες της Συνόδου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ-Τουρκίας στην παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Faruk Kaymakcı.
Οι Ευρωβουλευτές είχαν πρώτα ενημερωτική συνάντηση με τον πρέσβη της ΕΕ στην Τουρκία με τη συμμετοχή των πρέσβεων των κρατών της ΕΕ.
Σε παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) αναφέρθηκε στην απουσία πρέσβη από την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που αρνείται να αναγνωρίσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος του ΟΗΕ και της ΕΕ, όμως, εξέφρασε την ικανοποίησή του που στην αποστολή του Ευρωπ. Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται και οι Ευρωβουλευτές από την Κύπρο, όπως προβλέπει η επίσημη διαδικασία.
Σημείωσε, επίσης, ότι ως Ευρωβουλευτής θα επιδιώξει να συμπληρώσει «αυτό το απαράδεκτο κενό προσδοκώντας, ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταματήσει να κρύβεται και θα επισημοποιήσει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στην Σύνοδο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ και Τουρκίας, ο κ. Μαυρίδης επανέλαβε την ικανοποίησή του για το ότι επανεκκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου «μετά από τρία χρόνια, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Ευρωβουλευτών, περιλαμβανομένων εκείνων από την Κυπριακή Δημοκρατία που η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει».
Απευθυνόμενος στον Τούρκο Αναπλ. Υπουργό Εξωτερικών που αναφέρθηκε σε «Ελληνοκύπριους ευρωβουλευτές», ο κ. Μαυρίδης τόνισε, ότι «στην ΕΕ υπάρχουν βουλευτές της Ευρωπ.
Ένωσης, προερχόμενοι από τα κράτη μέλη.
Προσωπικά, είμαι βουλευτής της Ευρωπ. Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα που οι τουρκικές αρχές υιοθέτησαν μέσω του πρωτοκόλλου της ΕΕ.
Αυτό επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τίποτα άλλο, διαφορετικά, όπως ξέρετε, αυτή η Σύνοδος δεν θα είχε συγκληθεί».
