Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.

Η Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου με θέμα τις γνώσεις των πολιτών σχετικά με τα αντιβιοτικά, καθώς και τις γενικότερες τάσεις όσον αφορά τη χρήση τους, ενόψει της 11ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά.

Η έρευνα δείχνει ότι έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις σε σχέση με τη χρήση των αντιβιοτικών:

Το 32 % των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε λάβει αντιβιοτικά κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ στην έρευνα του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40 %.

Ωστόσο, πολλά απ' αυτά τα αντιβιοτικά καταναλώθηκαν άσκοπα:

το 20 % των αντιβιοτικών ελήφθησαν για την αντιμετώπιση γρίπης ή κρυολογήματος και το 7 % των συμμετεχόντων κατανάλωσε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού.

Το 66 % των ατόμων που απάντησαν γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά του κρυολογήματος και το 43 % έχει επίγνωση του γεγονότος ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς.

Πάνω από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αντιβιοτικά.

Ως απάντηση στα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία και επ' ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, ο επίτροπος κ. Βιτένις Αντριουκάιτις δήλωσε τα εξής:

«Από τα αποτελέσματα αυτού του Ευρωβαρόμετρου προκύπτει ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε οι συμπολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν περαιτέρω σχετικά με τα αντιμικροβιακά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις, η μικροβιακή αντοχή προκαλεί 33.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη και ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αποτελέσει ένα μήνυμα αφύπνισης για όλους μας.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς μπορούν να αποφευχθούν αν σταματήσει η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών και αν βελτιωθούν η διάγνωση και η πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσοκομεία και τις κοινότητες.

Καλώ όλους όσοι συμμετέχουν στην πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της απειλής που συνιστά η μικροβιακή αντοχή.

Πέρα από τις προσπάθειες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης σχετικά με το θέμα αυτό, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε τη μικροβιακή αντοχή όσον αφορά την υγεία των ζώων και το περιβάλλον αλλά και από τη σκοπιά της ανθρώπινης υγείας.

Σε λίγες μέρες το Συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φως για μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις φαρμακούχες ζωοτροφές, εξέλιξη που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στον τομέα αυτό.»