Άκρως αποκαλυπτικά τα όσα μετέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Άκρως αποκαλυπτικά αλλά και ανησυχητικά ήταν τα όσα μετέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ.

Περίπου ένα μήνα μετά τη συνάντηση Νετανιάχου, Χριστοδουλίδη και Κοτζιά αποκαλύπτονται από ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης τα όσα επισήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε Νίκο Χριστοδουλίδη και Νίκο Κοτζιά ότι ανησυχεί για τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν βλέπει τον Πρόεδρο Τραμπ να μειώνει την πίεση στην Τουρκία για τη σύλληψη του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Παράλληλα προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος στην επίλυση της κρίσης των ΗΠΑ-Τουρκίας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου μήνα, διότι η υπόθεση Μπράνσον είναι σημαντική για πολλούς «ευαγγελικούς ψηφοφόρους», οι οποίοι ως γνωστό στήριξαν και στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε παίξει τον δικό του ρόλο στις προσπάθειες για απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον.

Όταν του ζητήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ να απελευθερώσει έναν Τούρκο πολίτη που βρισκόταν υπό κράτηση στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου κινήθηκε υποστηρικτικά ώστε να βοηθήσει στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Παρά τη χειρονομία από πλευράς Ισραήλ και την απελευθέρωση του Τούρκου πολίτη δεν υπήρξε η αναμενόμενη κίνηση από μέρους των Τούρκων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αμερικανοί στη συνέχεια προχώρησαν στη λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και δυτικοί Διπλωμάτες που είχαν ενημερωθεί για τη συνάντηση Νετανιάχου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου δήλωσαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε τονίσει πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόοδος στην επίλυση της αμερικανοτουρκικής κρίσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση του περασμένου μήνα ο Νετανιάχου μίλησε πολύ κριτικά για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εξέφρασε την απαισιοδοξία αλλά και ανησυχία του για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, επειδή ο Ερντογάν λαμβάνει παράλογες οικονομικές αποφάσεις.

«Υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν με αποκαλεί Χίτλερ κάθε δύο εβδομάδες

- δεν βλέπω το φως στο τέλος της σήραγγας (σχετικά με το μέλλον της Τουρκίας)», φέρεται να είπε ο Νετανιάχου.

Όσον αφορά στον συνεχιζόμενο εμφύλιο στη Συρία, ο Νετανιάχου είπε στους Υπουργούς Κύπρου και Ελλάδας ότι μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία πριν από δυο χρόνια, οι βοηθοί του μιλούσαν κάθε δύο εβδομάδες με τον πλησιέστερο σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

«Αλλά σήμερα δεν έχουμε ούτε ανταλλαγές πληροφοριών με την Τουρκία για τη Συρία», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ανήσυχος για ενδεχόμενες τουρκικές κινήσεις κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων το επόμενο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα φέρεται να είχε εκφράσει ανησυχίες για πιθανές τουρκικές κινήσεις εναντίον κατά της εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως γνωστό αμερικανικές εταιρείες εργάζονται στην περιοχή μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

«Ο Ερντογάν είναι απερίσκεπτος και απρόβλεπτος, είμαι απαισιόδοξος, είναι ένα οξύμωρο που ένα μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία αγοράζει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία... Με ανησυχεί επίσης η αγορά από την Τουρκία αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ», είπε ο Νετανιάχου.