Στο μάτι του κυκλώνα η Κύπρος για την πώληση διαβατηρίων.

Η αλλαγή στον τρόπο ελέγχου όσων αλλοδαπών αιτούνται κυπριακής υπηκοότητας μέσω του σχετικού κρατικού επενδυτικού σχεδίου, αποτελεί ενός είδους απόδειξη ότι η Κύπρος αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως ήδη να έχουν εκτεθεί σε άτομα αμφιβόλου κύρους και ποιότητας.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση που ετοιμάστηκε από την Transparency International και το Global Witness, μέσω της οποίας καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει πως οι πρόσφατες αλλαγές δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα και πως οι αιτούντες υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους δέουσας επιμέλειας.

Η κυβέρνηση, όπως σημειώνουν, δεν πρέπει να βασιστεί απλώς στις τράπεζες και τους μεσάζοντες για να εξακριβώσει τα στοιχεία που απαιτούνται.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία καθώς οι πολίτες πρέπει να ξέρουν αν υπάρχουν άτομα που έλαβαν την υπηκοότητα και τα οποία ενδεχομένως να δημιουργούν κινδύνους για την ΕΕ.

Περαιτέρω ζητά από το Υπουργικό Συμβούλιο να επανεξετάσει τις μέχρι σήμερα υπηκοότητα που παραχωρήθηκαν στη βάση του σχεδίου και να ανακαλέσει όσες περιπτώσεις κρίνει πως είναι προβληματικές.

«Ως έχει, και παρά τις αλλαγές, η πρακτική που ακολουθεί η Κύπρος σε σχέση με άδειες μόνιμης παραμονής και διαβατήρια, εξακολουθεί να ελλοχεύει τον κίνδυνο να εκθέσει την ΕΕ σε διαφθορά και έγκλημα», αναφέρεται.

Στην περίπτωση της Κύπρου, γίνεται αναφορά σε σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδα Guardian, για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε δύο Ουκρανούς πρώην τραπεζίτες, τους Gennady Bogolyubov και Igor Kolomoisky, οι οποίοι πλέον εμπλέκονται σε δικαστικές και ποινικές υποθέσεις.

Τίθεται δε τα ερώτημα κατά πόσο το 2010 που παραχωρήθηκε η υπηκοότητα, υπήρχαν υποψίες για κακώς έχοντα, και αν αυτό ισχύει, κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση πήρε το αντίστοιχο ρίσκο εγκρίνοντας τις αιτήσεις που υπέβαλαν.

«Τώρα που οι δύο τους είναι στα δικαστήρια, το επόμενο ερώτημα είναι κατά πόσο η Κύπρος θα σκεφτεί να ανακαλέσει τις υπηκοότητες, εάν κριθούν ένοχοι.

Αντίστοιχα ερωτήματα τίθενται και σε σχέση με τον Ρώσο ολιχάρχη Oleg Deripaska ο οποίος επίσης είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και πλέον βρίσκεται στη λίστα με τα άτομα στα οποία υπέβαλαν κυρώσεις οι αμερικανικές Αρχές.

Τέλος αναφορά γίνεται και στον Rami Makhlouf, ξάδελφο του προέδρου της Συρίας Bashar Al-Assad ο οποίος απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2010 και του αφαιρέθηκε το 2013, αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ το 2011.