
Πολιτιστική αντζέντα.
- Published Date

To Πάφος 2017, παρουσιάζει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 στις 11.00 π.μ., με αφετηρία το Παλιό Ταχυδρομείο, στην οδό Νικοδήμου Μυλωνά τις Τσιμεντογραφίες Μια Περιήγηση.
H Πάφος αποκτά επιπλέον σημεία αναφοράς με εικαστική αξία που θα χαρακτηρίζουν το δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης.
Μια σειρά από τσιμεντογραφίες με έμπνευση τον μύθο της Αροδαφνούσας, που έχουν δημιουργηθεί από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες στην Πάφο, θα εκτίθενται μόνιμα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα οπτική βόλτα, με αναφορές σε μια μορφή τέχνης που φέρει κυπριακή ταυτότητα διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.
Η Τσιμεντογραφία είναι μια μορφή τέχνης η οποία φέρει Κυπριακή ταυτότητα.
Ο Κύπριος εικαστικός Χριστόφορος Σάββα ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με την τσιμεντογραφία ως μορφή τέχνης τη δεκαετία του 60' και ο εικαστικός Κώστας Οικονόμου την συνέχισε μέχρι σήμερα.Παρόλο που πολλά έργα τσιμεντογραφίας κοσμούν πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στην Κύπρο, πολύ λίγα πράγματα ήταν γνωστά για την ύπαρξη και την μεθοδολογία της τεχνικής αυτής.
Επειδή η τεχνική αυτή γεννήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε καν όνομα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Κώστα Οικονόμου να την ονομάσει, δημιουργώντας έναν καινούργιο όρο ‘τσιμεντογραφία’ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο σε σκηνοθεσία Νικόλα Ιορδάνου και Σύλβιας Νικολαϊδου.
Με αυτό τον τρόπο άνοιχτηκε ο δρόμος για να παρουσιαστεί η τσιμεντογραφία στον υπόλοιπο κόσμο.
Το πρότζεκτ περιλαμβάνει έργα των Κώστα Οικονόμου, Νικόλα Ιορδάνου, Σύλβια Νικολαΐδου, Γιάννη Σακέλλη, Alexander Gautier και Gabrielle Cornuault με τη συνδρομή του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, Μαριάννα Κωνσταντή, Αριστοτέλη Δημητρίου, Miriam McConnon και Chiaki Kamikawa.
Το πρότζεκτ επιμελήθηκαν οι Νικόλας Ιορδάνου και Σύλβια Νικολαΐδου και είναι ένα πρότζεκτ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017.
Από την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017 στην στην Γκαλερύ Εν Πλώ στην Κάτω Πάφο, το Πάφος 2017 θα παρουσιάσει την σημαντική έκθεση "HOME".
Το HOME είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε προκειμένου να αναπτυχθεί μια διαλογική συζήτηση γύρω από την έννοια ‘Home’ (εστία, σπίτι), η οποία να οδηγήσει σε μια ενδοσκόπηση και ενεργοποίηση καλλιτεχνικής δράσης.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει ως στόχο να εξετάσει και να παρουσιάσει τις διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να έχει η έννοια ‘Home’ μέσα από την καλλιτεχνική συνεύρεση και τη συμβίωση φωτογράφων-καλλιτεχνών και εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Το έργο ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου 2017 στη Δρούσια, ένα χωριό στην επαρχία Πάφου της Κύπρου, με πενθήμερη διαμονή (residency) των συμμετεχόντων και τη διεξαγωγή ενός εργαστηρίου.
Οι δώδεκα φωτογράφοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν από δύο ειδικούς της φωτογραφίας, τον Jason Eskenazi (ΗΠΑ) και τον Αχιλλέα Νάσιο (Σουηδία) που τους ενθάρρυναν σε ένα διάλογο και μια ενδοσκόπηση, συνδεδεμένα με την πολιτιστική τους αντίληψη, ώστε να αναδιατυπώσουν την ιδέα του ‘home’.
Αυτό αποτέλεσε το νήμα σύνδεσης για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του θέματος.
Ακολούθησε, για τους επόμενους τρεις μήνες, η παραγωγή φωτογραφιών από τους συμμετέχοντες με την επίβλεψη των δύο εκπαιδευτών.
Πέρα από την παραγωγή, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργασίες και να δημιουργήσουν δίκτυα επικοινωνίας για το μέλλον πέρα από τα δικά τους όρια. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ2017.
Το έργο χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.
ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ