Πολιτιστική αντζέντα.

Το δικοινοτικό έργο με τίτλο «το Σύνδρομο του Πυγμαλίωνα» που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Χάνι του Ιμπραήμ περιλαμβάνει εργαστήρια μεθοδευμένης θεραπείας μέσω της τέχνης από την καλλιτέχνιδα και εικαστική θεραπεύτρια Asli Bolayir.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν με αισθητικούς όρους και εν τέλει να κατανοήσουν αλλά και να ξεπεράσουν τις τραυματικές εμπειρίες και απώλειες που έφερε στη ζωή τους ο πόλεμος και η προσφυγιά κατά τα τελευταία 42 χρόνια.

Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει το προσωπικό παρελθόν και τη συλλογική μνήμη μέσω της φωτογραφίας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν, μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές μορφές, τη φύση του έρωτα αλλά και τις τραυματικές μνήμες και τις οδύνες που σημάδεψαν την πόλη της Πάφου και τις κοινότητες της, καθώς και την αναζήτηση της ελπίδας και της αισιοδοξίας που μόνον η ελευθερωμένη, ζώσα μνήμη μπορεί να γεννήσει.

Θα συγκροτηθούν ομάδες από παιδιά 10-12 ετών καθώς και ενηλίκων που έχουν γεννηθεί πριν και μετά το 1974.

Είσοδος ελεύθερη.

Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά στο κοινό.

Ταξιδιώτες - Τραγούδια της Ξενιτιάς, τιτλοφορείται η μουσική παράσταση στις 8 το βράδυ του Σαββατου στην πλατεία του Κάστρου.

Οι Ταξιδιώτες του Κόσμου, στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αναφέρονται στους επισκέπτες της Πάφου, από τους κατακτητές, τους περιηγητές και τους τουρίστες μέχρι τους πρόσφυγες που έφτασαν ως εδω αναζητώντας καταφυγή.

Η ιστορία της μετανάστευσης σφραγίζεται από το αίσθημα της νοσταλγίας, του πόνου της απομάκρυνσης και του πόθου της επιστροφής, και βρίσκει την πιο άμεση έκφρασή του σε μουσικές και τραγούδια από όλο τον κόσμο.

Σε αυτά τα τραγούδια της ξενιτιάς ιστορούνται οι καημοί και οι πόθοι που στίζουν ένα τόσο σύνθετο (και θλιβερά επίκαιρο) κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο όπως η προσφυγιά και η μετανάστευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα Μουσικά Σχολεία της Κύπρου τραγουδούν τις ιστορίες, τον πόνο, τα πάθη και τα αισθήματα των ανθρώπων που αναχωρούν, των ανθρώπων που αγωνιούν να επιστρέψουν και των ανθρώπων που μένουν πίσω, τυλιγμένοι σε ένα μεγάλο αποχαιρετισμό.

Συμμετέχει η Μελίνα Κανά, μια από τις σημαντικότερες φωνές της ελληνικής μουσικής.

Διευθύνει ο Σωκράτης Τερπίζης.

Χορηγός: CYTA VODAPHONE

Εισιτήρια: 10 €.

Η χορωδία των Paphos Zingers παρουσιαζει την Κυριακη στις 8 το βραδυ στο αμφιθεατρο της Χλωρακας μουσικη εκδηλωση.

Προκειται για μια πολύτροπη και πολυπολιτισμική ομάδα η οποία αποτελείται κυρίως από ξένους, μόνιμους κάτοικους της Πάφου.

Η ίδια η σύσταση της χορωδίας (που αποτελείται, ουσιαστικά, από Ταξιδιώτες του Κόσμου) συνιστά έναν θρίαμβο της διαφορετικότητας, αντανακλά τις διαδρομές των Άλλων στην πόλη και αποτελεί την πιο καλή υπόμνηση για τη φιλόξενη ιδιοσυγκρασία του παφιακού λαού.

Αυτός ο τελευταίος καλείται, από τα μέλη της χορωδίας, να συμμετάσχει σε μια χαρούμενη γιορτή καθώς αυτό ακριβώς το στοιχείο της γιορτής, της ζωντάνιας, της χαράς βρίσκεται στο επίκεντρο της εκδήλωσης.

Είσοδος ελεύθερη.

Το Σωματείο των Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου "Βρυσούθκια Κέλπετρη", σε συνεργασία με τον Ναυαγοσωστικό Όμιλο Κινύρας και τον Παφιακό Σύλλογο Υποβρυχίου Κυνηγίου, διοργανώνουν αιμοδοσία το Σάββατο 06-05-17 από τις 08.00 π.μ. μέχρι τις 11.00 π.μ., στο καφέ Πιγκουίνο του Νίκου Σιμιλλίδη στην Κάτω Πάφο.

O πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου Ματθαίο Ιεροκηπιώτης κάλεσε τα μέλη του Σωματείου και όχι μόνο να έρθουν να δώσουν αίμα , αφού κάποιοι συνάνθρωποι μας έχουν πραγματική ανάγκη.

Με την ευκαιρία ευχαριστώ θερμά εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τους Ναυαγοσώστες τους Ψαροντουφεκάδες και τον καλό μας φίλο Νίκο Σιμιλλίδη, που όλοι μαζί άμεσα ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια, συνέχισε ο πρόεδρος των Κολυμβητών" Ως κολυμβητές και σύλλογοι που λατρεύουμε την θάλασσα είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα υγείας και δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε σε αυτή την πρόκληση για να κάνουμε την αιμοδοσία και να ενισχύσουμε τις επείγουσες ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου...", κατέληξε ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης.

Ο Δήμος Πάφου σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, ανακοινώνουν ότι με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Γιορτής «Ανθεστήρια» 2017, οι κάτωθι δρόμοι θα είναι κλειστοί για τα τροχοφόρα, την Κυριακή 7 Μαΐου, από τις 4.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ.

 Συμβολή οδών Υπολοχαγού Παπαγεωργίου με Αλκιβιάδου (παρά την Α.Τ.Η.Κ)

 Οδός 1ης Απριλίου (παρά το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄)

 Οδός Γρίβα Διγενή (από το ύψος της Universal).

Παρακαλούνται, οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των μελών της Τροχαίας και της Υπηρεσίας Τροχονόμων του Δήμου Πάφου, προς αποφυγή ταλαιπωρίας.

Η γνωστή ταξιδιωτική εταιρεία Århus Charter με βάση την πόλη Άρχους της Δανίας γιορτάζει φέτος 25 χρόνια δραστηριοποίησης της στην Πάφο-Κύπρο καθώς και τον θεσμό της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και των πόλεων Πάφου- Άρχους.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) θέλοντας να ευχαριστήσει τον θεσμικό και πολύχρονα πιστό συνεργάτη, διοργανώνει σεμνή τελετή στον χώρο αποσκευών του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου, το Σάββατο 6 Μαίου κατά την άφιξη της πρώτης ναυλωμένης πτήσης για φέτος που αναμένεται να καταφθάσει η ώρα 21.00 .

Η εκδήλωση που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, προσφορά ποτού και εδεσμάτων, διοργανώνεται από την ΕΤΑΠ Πάφου και στηρίζεται από το Παφος 2017, την Hermes και τον KOT.

Η ΕΤΑΠ Πάφου δραττόμενη της ευκαιρίας χαιρετίζει την έναρξη του προγράμματος των ναυλωμένων πτήσεων της εν λόγω εταιρείας για το καλοκαίρι 2017.

Παράλληλα ευχαριστεί θερμά τόσο τον κον Henrik Jensen Διευθύνοντα Σύμβουλο της Århus Charter, τα στελέχη της αλλά και τον κύπριο αντιπρόσωπο/συνεργάτη τους Exalt Travel για την πολύχρονη παρουσία τους στην Κύπρο και την συμβολή τους στην ανάπτυξη του τουρισμού της Κύπρου και της Πάφου ιδιαίτερα.

Ο Σύνδεσμος Ιατροφυσικής και Βίο-Ιατρικής Μηχανικής Κύπρου στο πλαίσιο των εργασιών του προς ενημέρωση του κοινού, διοργανώνει σειρά σεμιναρίων με θέμα ‘’Ακτινοβολίες: μύθοι και πραγματικότητες’’.

Τα σεμινάρια αυτά έχουν στόχο την εκπαίδευση του κοινού σε έννοιες της φυσικής, οι οποίες δημιουργούν φόβο και πανικό σε όσους δεν γνωρίζουν την σημασία τους και την καλύτερη κατανόηση αυτών σε συνδυασμό με τρόπους θεραπείας του καρκίνου.

Η διάρκεια των σεμιναρίων, τα οποία στοχεύεται να γίνουν σε όλες τις πόλεις, θα είναι περίπου δύο ωρών με κάποιο διάλειμμα στο ενδιάμεσο τους.

Στα σεμινάρια θα δοθούν ομιλίες από Ιατρούς και Ιατροφυσικούς του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με στόχο την ενημέρωση σε θέματα ακτινοβολιών που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι διαλέξεις θα επικεντρωθούν σε θεραπείες με ραδιοφάρμακα όπως για παράδειγμα τις θεραπείες του θυρεοειδούς αδένα και στην ακτινοθεραπεία, είδος θεραπείας για τον καρκίνο.

Οι διαλέξεις υπάγονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

Το συμβούλιο του CAMPBE έχει συμφωνήσει ότι τα σεμινάρια αυτά αρχίσουν από την Πάφο, πόλη η οποία είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2017 με πρώτη ημερομηνία διεξαγωγής τους την 7η Μαΐου 2017, Κυριακή στις 18:15 στην αίθουσα διαλέξεων της ΣΕΚ.

Το θαύμα που ανέμεναν εδώ και μια εβδομάδα φίλοι και συγγενείς του Νάσου Κωνσταντίνου δεν έγινε και δυστυχώς ο 24χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Νεαπολις έφυγε σήμερα από την ζωή.

Ο Κύπριος φοιτητής που ανέβαινε τακτικά στην Θεσσαλονίκη παρακολουθώντας αγώνες του ΠΑΟΚ παρασύρθηκε από όχημα στην προσπάθειά του να αποφύγει την επίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι εναντίον οπαδών του ΠΑΟΚ μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Οι δράστες κινούνταν απειλητικά εναντίον ομάδας φιλάθλων του ΠΑΟΚ επί της οδού Αγίου Δημητρίου, και ο 24χρονος επιχείρησε να διασχίσει κάθετα το οδόστρωμα, με συνέπεια να παρασυρθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Από το βίαιο χτύπημα ο νεαρός διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου και νοσηλευόταν μέχρι σήμερα.

Ο Νάσος Κωνσταντίνου άριστος φοιτητής αλλά και αθλητής αγαπούσε σχεδόν παθολογικά το ποδόσφαιρο και αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες της επαρχίας.

Η μεγάλη του αγάπη ωστόσο ήταν ο δικέφαλος του Βορρά.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την τυφλή οπαδική βία , αποδίδοντας παράλληλα τιμές στον περήφανο ΠΑΟΚτσή από την Πάφο.

Η κηδεία του Νάσου Κωνσταντίνου θα τελεσθεί στις 2 το μεσημέρι το ερχόμενο Σάββατο από τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνα Γεροσκηπου.

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, στο πλαίσιο της ενότητας "Ο Κήπος των Γεύσεων", φέρνει την Κυριακή 7 Μαίου στις 11:00, στην επιφάνεια από τον βυθό της θάλασσας τα μπουκάλια κρασιού που είχαν ποντιστεί το 2015, σε συνεργασία με τα Κυπριακά Οινοποιεία, τον Σύνδεσμο Οινοχόων και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή και συνάμα θεαματική δράση, η οποία αποτελεί συνέχεια των εκδηλώσεων που σχετίζονται με στοιχεία του τόπου μας όπως ο οίνος και η γαστρονομία.

Το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού μεταφέρθηκε πριν ενάμιση χρόνο στις θάλασσες, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο κοινό που παρευρέθηκε το Νοέμβριο του 2015 στην πόντιση 280 φιαλών κρασιού από τον Κυπριακό αμπελώνα στον τεχνητό ύφαλο της Γεροσκήπου με στόχο την παλαίωση τους και την ανέλκυση τους με την έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017.

Η δράση της πόντισης οργανώθηκε από τους Φλωρεντία Κυθρεώτου, ‘Αννα Τσέλεπου και Σάββα Μαλιώτη, το Σύνδεσμο Οινοχόων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών και τους Κύπριους Οινοπαραγωγούς.

Οι πιο πάνω σύνδεσμοι συμμετέχουν στην ανέλκυση των κρασιών την ερχόμενη Κυριακή, μαζί με τη Λιμενική Αστυνομία, την Αρχή Λιμένων και το Δήμος Γεροσκήπου.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν δωρεάν με το πλοίο Jolly Roger II στον τόπο ανέλκυσης. Μετά την ανέλκυση των κρασιών, θα ακολουθήσει δοκιμή από τους Somelier Γιώργο Κασσιανό και Βασο Μανώλη.

Ανάλογα με την κατάσταση των μπουκαλιών και το αποτέλεσμα της δοκιμής θα μπορέσει το κοινό να δοκιμάσει τα κρασιά, αλλιώς αυτά θα φυλαχθούν και θα προσφερθούν σε άλλη εκδήλωση.

Το κοινό θα έχει ωστόσο την ευκαιρία να δοκιμάσει άλλα κρασιά από τον κυπριακό αμπελώνα.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι Υπεραγορές Παπαντωνίου, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Μασούρα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.