Διάλεξη για τους Ελληνόφωνους Τούρκους

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με γενικό τίτλο Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία που διοργανώνουν η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πάφου, η κα Έλενα Ιωαννίδου, Επικουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η γλωσσική ποικιλία των ελληνόφωνων Τουρκοκυπρίων της Καρπασίας και της Τηλλυρίας.

Γλωσσική περιγραφή και κοινωνιογλωσσολογικές προεκτάσεις», στις 7:00 μ.μ στο οίκημα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στην Πάφο.

Στη διάλεξή της, η κα Ιωαννίδου θα αναφερθεί σε μια ομάδα Τουρκοκυπρίων που κατάγονται κυρίως από τις περιοχές της Καρπασίας και της Τηλλυρίας και μιλούν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα.

Συγκεκριμένα, στην κοινότητα αυτή τα ελληνικά είναι μητρική/πρώτη γλώσσα για τις μεγαλύτερες γενιές και δεύτερη γλώσσα για τα νεότερα μέλη της κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική ποικιλία που χρησιμοποιούν παρουσιάζει αρκετές διαφορές από τη σύγχρονη κυπριακή διάλεκτο και έχει ισχυρή παρουσία ως γλώσσα του σπιτιού τόσο για επικοινωνιακούς όσο και για συμβολικούς λόγους. Ειδικότερα, η παρουσίαση θέτει δύο στόχους: α) Να περιγράψει την ελληνική αυτή ποικιλία παρουσιάζοντας τα ιδιαίτερά της γλωσσικά φαινόμενα στο φωνολογικό, μορφολογικό και συντακτικό επίπεδο, καθώς και στο λεξιλόγιο. β) Να ερευνήσει τις συμβολικές και επικοινωνιακές της λειτουργίες στο γλωσσικό ρεπερτόριο των Τουρκοκυπρίων παρουσιάζοντας ζητήματα γλωσσικής χρήσης και γλώσσας και ταυτότητας.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ